Antreprenoriatul social se dezvoltă în Republica Moldova. Șapte companii au obținut statutul de întreprindere socială

03 Mai 2022, 12:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Mai 2022, 12:40 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Antreprenoriatul social se dezvoltă tot mai mult în Republica Moldova. Recent, 7 întreprinderi de la noi au obținut statul de întreprindere socială, două dintre ele fiind înființate în cadrul unei competiții de granturi.

Astfel, șase întreprinderi din țară care au obținut statutul de întreprindere socială (ÎS) și o întreprindere a obținut statutul de întreprindere socială de inserție (ÎSI).

Fiecare întreprindere are un domeniu specific de activitate:

ÎS „OLFIN este o platformă online ce realizează activități de advocacy, instruire, lobby, oferă suport pentru persoane fizice și juridice privind oportunitățile de finanțate, instruiri în domeniul fiscal și alte resurse pentru antreprenori.

ÎS „Angelus Agro” este o afacerea socială din satul Isacova, Orhei, care este implicată în comerţ cu amănuntul al fructelor şi legumelor proaspete, crescute în grădina Centrului de Îngrijiri Paliative „Hospice Angelus”.

ÎS „Reinvent Upcycling” oferă servicii de reparare, recondiționare, reinventare a bunurilor uzate. Deși activitatea de producție este similară oricărui alt atelier, întreprinderea pune accent pe reducerea deșeurilor și îmbunătățirea calității vieții persoanelor din categoriile vulnerabile, prin oferirea unui loc de muncă.

ÎS „SOCIAL TEXTIL” este o întreprindere din Chircăieștii Noi, Căușeni. Atelierul oferă servicii de reparație a vestimentației, fabricarea costumelor sport/casual, dar și instruirea persoanelor defavorizate în domeniul croitoriei.

ÎS „ILINCA SERVICE” – activează în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte din piele, dar oferă și activităţi de asistenţă socială, activităţi de îngrijire zilnică pentru copii, etc.

ÎSI „CREDEM-ECO este întreprindere socială de inserție ce este implicată în activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente și alte activităţi de alimentaţie, precum și fabricarea de articole confecţionate din textile.

ÎS „Vibe.MD – Academie ᴵᵀ organizează cursuri de IT pe înțelesul copiilor.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 10:21 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Veronica Dragalin a fost selectată de către Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție, anunță Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).

Potrivit deciziei Comisiei speciale, etapa de preselecție în cadrul concursului la funcția de procuror-șef al Procuratura Anticorupție a fost promovată de către candidată Dragalin Veronica.

Veronica Dragalin este Doctor of Law la University of Virginia School of Law şi Assistant US Attorney în biroul procuraturii federale din districtul central al Californiei. Nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală. Ea vorbește romană , engleză, spaniolă, rusă, germană şi italiană.

Fostul premier Ion Sturza spune că știe personal familia Dragalin. Potrivit lui familia a obținut un succes științific la nivel mondial.

„Cunosc familia Dragalin de mai mulți ani. Au plecat la începutul anilor ’90 în lume și au reușit o cariera excepțională științifică la nivel mondial. Dar cea mai mare realizare sunt cele doua fete. Una este procurorul Veronica Dragalin!”

Precizăm că, la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție au participat patru candidați: Dragalin Veronica, Bordianu Adrian, Brînză Victor și Iachimovschi Octavian.

Fișele de evaluare individuale sunt disponibile aici.

Interviurile candidaților pot fi accesate aici.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău