Anunțul periculos al Rusiei care privește și Moldova: Toate navele care se îndreaptă spre Ucraina sunt inamice

19 Iul. 2023, 19:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iul. 2023, 19:39 // Actual //  bani.md

Ministerul rus al Apărării a anunțat că de la ora 00.00, ora Moscovei, pe 20 iulie, toate navele care navighează în Marea Neagră către porturile ucrainene vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare. Ministerul explică această decizie prin încetarea „acordului cerealelor” și „restrângerea coridorului umanitar maritim”.

„În consecință, țările de care aparțin astfel de nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, a spus ministerul într-un comunicat. „În plus, o serie de zone maritime din nord-vestul și sud-estul regiunii, din apele internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație”.

„Grain Deal” (Black Sea Grain Initiative) este un acord între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU privind exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre. A fost semnat în urmă cu aproape un an, pe 22 iulie 2022, când o creștere bruscă a prețurilor alimentelor în întreaga lume a fost provocată de războiul Rusiei: navele rusești au blocat drumul navelor din diferite țări care transportau cereale din Ucraina. La 17 iulie 2023, acordul a expirat, Rusia a anunțat că se retrage din el.

Ulterior, reprezentanța Federației Ruse la ONU a indicat că decizia autorităților ruse de a se retrage din „acordul cerealelor” este definitivă și nu mai sunt planificate negocieri pe această temă. Totodată, Organizația Maritimă Internațională a ONU a primit o scrisoare de la Rusia privind retragerea garanțiilor pentru siguranța navigației în Marea Neagră, care a fost raportată anterior de Ministerul rus de Externe. Retragerea acestor garanții înseamnă că navele care transportă cereale din porturile ucrainene pot fi ținte pentru bombardamentele rusești, iar Rusia poate pur și simplu să nu le lase să intre în porturile ucrainene.

Kievul a spus că Ucraina este pregătită să continue să participe la „acordul cerealelor”, în ciuda retragerii Rusiei din acesta. „Am avut două acorduri: Ucraina, Turcia, ONU; un alt acord este Rusia, Turcia, ONU. Prin urmare, când Rusia spune că se oprește, își zădărnicește acordurile cu secretarul general al ONU și cu președintele Erdogan. Nu cu noi”, a spus președintele Volodimir Zelenski.
Potrivit ambasadorului ucrainean în Turcia, Vasily Bodnar, Kievul are în vedere posibilitatea creării unui coridor alternativ pentru cereale de-a lungul Mării Negre, prin apele teritoriale ale Bulgariei și României.

El a menționat că această opțiune minimizează riscurile, inclusiv riscul bombardării navelor. România este membră a NATO, așa că acțiunile militare ale Rusiei în apele sale teritoriale pot fi considerate teoretic ca un atac asupra unei țări NATO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO