Ministerul rus al Apărării a anunțat că de la ora 00.00, ora Moscovei, pe 20 iulie, toate navele care navighează în Marea Neagră către porturile ucrainene vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare. Ministerul explică această decizie prin încetarea „acordului cerealelor” și „restrângerea coridorului umanitar maritim”.
„În consecință, țările de care aparțin astfel de nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, a spus ministerul într-un comunicat. „În plus, o serie de zone maritime din nord-vestul și sud-estul regiunii, din apele internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație”.
„Grain Deal” (Black Sea Grain Initiative) este un acord între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU privind exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre. A fost semnat în urmă cu aproape un an, pe 22 iulie 2022, când o creștere bruscă a prețurilor alimentelor în întreaga lume a fost provocată de războiul Rusiei: navele rusești au blocat drumul navelor din diferite țări care transportau cereale din Ucraina. La 17 iulie 2023, acordul a expirat, Rusia a anunțat că se retrage din el.
Ulterior, reprezentanța Federației Ruse la ONU a indicat că decizia autorităților ruse de a se retrage din „acordul cerealelor” este definitivă și nu mai sunt planificate negocieri pe această temă. Totodată, Organizația Maritimă Internațională a ONU a primit o scrisoare de la Rusia privind retragerea garanțiilor pentru siguranța navigației în Marea Neagră, care a fost raportată anterior de Ministerul rus de Externe. Retragerea acestor garanții înseamnă că navele care transportă cereale din porturile ucrainene pot fi ținte pentru bombardamentele rusești, iar Rusia poate pur și simplu să nu le lase să intre în porturile ucrainene.
Kievul a spus că Ucraina este pregătită să continue să participe la „acordul cerealelor”, în ciuda retragerii Rusiei din acesta. „Am avut două acorduri: Ucraina, Turcia, ONU; un alt acord este Rusia, Turcia, ONU. Prin urmare, când Rusia spune că se oprește, își zădărnicește acordurile cu secretarul general al ONU și cu președintele Erdogan. Nu cu noi”, a spus președintele Volodimir Zelenski.
Potrivit ambasadorului ucrainean în Turcia, Vasily Bodnar, Kievul are în vedere posibilitatea creării unui coridor alternativ pentru cereale de-a lungul Mării Negre, prin apele teritoriale ale Bulgariei și României.
El a menționat că această opțiune minimizează riscurile, inclusiv riscul bombardării navelor. România este membră a NATO, așa că acțiunile militare ale Rusiei în apele sale teritoriale pot fi considerate teoretic ca un atac asupra unei țări NATO.