Apel de granturi pentru antreprenorii din regiunile Ungheni și Cahul lansat de UE. Cine poate depune dosarul

29 Apr. 2022, 09:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Apr. 2022, 09:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Întreprinderi existente și start-up-uri din regiunile Cahul și Ungheni vor beneficia de granturi în valoare de 14.000 – 24.000 euro fiecare, fiind acordate de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF. Apelul lansat are drept scop dezvoltarea sectorului privat din cele două regiuni cheie.

Potrivit lui Jānis Mažeiksz, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, datorită sprijinului UE oferit antreprenorilor vor fi create noi locuri de muncă, iar IMM-urile din regiune vor avea posibilitatea să ajungă la un alt nivel de dezvoltare.

„Sprijinul Uniunii Europene pentru dezvoltarea afacerilor locale de la Cahul și Ungheni prin intermediul programului EU4Moldova: Regiuni-cheie” dă roade. Aceasta înseamnă sprijin mai eficient pentru start-up-uri și afaceri existente, capacități locale fortificate într-un mod durabil. Datorită acestui nou sprijin din partea UE, sub formă de granturi, oamenii vor putea beneficia de noi locuri de muncă și de o cultură antreprenorială locală consolidată. IMM-urile sunt inima unei economii – cu cât o economie este în plină expansiune, cu atât viața oamenilor este mai prosperă. Suntem mândri să asistăm la rezultate tangibile și de succes ale sprijinului UE acordat afacerilor locale până acum și ne angajăm ferm să le sprijinim în continuare în beneficiul cetățenilor moldoveni, deoarece împreună suntem mai puternici!”, a declarat Jānis Mažeiksz, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La rândul său, Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, noul apel de granturi lansat de UE va putea fi accesat de un nou grup de antreprenori care vor să adopte practici ale economiei verzi și circulare.

„Ne bucurăm să vedem atât de multe proiecte de succes implementate în cadrul primelor două runde de granturi pentru sectorul privat din regiunile Ungheni și Cahul, cu un impact tangibil asupra economiei locale. Acest apel de propuneri va oferi unui nou grup de antreprenori oportunitatea de a-și dezvolta potențialul și de a crea noi locuri de muncă, de a inova și de a adopta în operațiunile lor practici ale economiei verzi și circulare”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În cel de-al treilea apel de finanțare pentru sectorul privat lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” vor fi acordate granturi pentru 16 companii din regiunile cheie Cahul și Ungheni.

Asistența financiară va fi alocată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerilor, pentru promovarea modelelor de economie circulară, crearea de noi locuri de muncă, sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții.

Antreprenorii selectați vor beneficia de mentorat și instruiri gratuite.

Condițiile concursului şi ghidul cu toate detaliile despre procesul de depunere a dosarului pot fi accesate pe site www.eu4cahul.md și www.eu4ungheni.md.

Sesiunea de instruire privind completarea dosarului pentru concurs poate fi accesată aici: https://bit.ly/3Mn0YSr. Vor fi organizate sesiuni suplimentare de informare privind apelul de grant. Orarul acestora va fi publicat separat pe site-urile menționate mai sus.

Termenul-limită de depunere a dosarelor este 6 iunie 2022, ora 15:00.

Din 2020, când a fost lansat primul apel, 55 de companii existente, startup-uri și inițiative de antreprenoriat social au beneficiat de granturi în sumă totală de până la 1,4 mln. euro.

***

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, prietenoasă mediului, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 07:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2024, 07:50 // Actual //  Lupu Eduard

Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic.

Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest an. Deja, Cuba a primit 66.887 de ruși între ianuarie și martie 2024.

Această cifră record îi depășește cu mult pe cei 32.224 de ruși care au vizitat țara în perioada ianuarie-martie a anului trecut.

Ambele țări fac eforturi pentru a crește numărul de zboruri directe după ce SUA au înăsprit regulile privind turismul pentru Cuba, care și-a închis, de asemenea, granițele până la sfârșitul anului 2021, când toți rezidenții săi au fost vaccinați, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra economiei.

Aproximativ 185.000 de ruși s-au bucurat de soarele cubanez anul trecut, dar obiectivul actual speră să crească acest număr cu 10 procente.

Zborurile actuale din Rusia către aeroporturile din Havana, Varadero și Cayo Coco sunt deja aproape de capacitate, cu o rată medie de ocupare de 94%, potrivit TV BRICS, o rețea cu sediul la Moscova care acoperă blocul economic BRICS, din care face parte și Rusia.

Cuba a solicitat să se alăture BRICS, care a adăugat oficial anul acesta Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul.

„În 2019, înainte de pandemie, existau 18 zboruri săptămânale din Rusia către Cuba. Iar acum autoritățile vor să extindă geografia plecărilor, ridicând cifra la 20 de zboruri pe săptămână”, a declarat pentru Prensa Latina Christina Leon, consilier pentru turism al ambasadei Cubei în Rusia.

Cuba aproape că și-a închis granițele 2021, ceea ce a dus la o scădere bruscă de 67% a turismului total față de 2020.

Acest lucru s-a dovedit a fi o lovitură uriașă pentru economie, deoarece țara se bazează pe valutele străine provenite din turism pentru 10 la sută din PIB-ul său, folosite pentru a cumpăra alimente și medicamente de pe piața globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău