Cum încearcă forțele rusești să eradicheze identitatea ucraineană în Herson: Rublă, televiziune și educație

29 Apr. 2022, 08:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Apr. 2022, 08:52 // Actual //  bani.md

Forțele rusești care ocupă o mare parte din regiunea Herson din sudul Ucrainei încearcă să își extindă controlul asupra zonei și să eradicheze identitatea ucraineană a acesteia, spun jurnaliștii CNN prezenți la fața locului.

În ultimele zile, rușii și-au numit proprii oficiali pentru a conduce Hersonul, înlocuind oficialii ucraineni aleși. Joi, unul dintre acești oficiali nou instalați a declarat că Herson va începe să folosească rubla începând de săptămâna viitoare, iar moneda ucraineană, grivna, va fi înlocuită în termen de patru luni.

În plus, canalele de televiziune rusești au luat locul rețelelor ucrainene.

Acum, unul dintre reprezentanții ucraineni în consiliul regional din Herson a acuzat forțele rusești că amenință educatorii.

Serhii Hlan a declarat că mesajul adresat directorilor de către ocupanți a fost simplu: „Fie ne dați cheile și documentele, fie vă vom trimite la odihnă în subsol”. „Aceasta este ceea ce spun ocupanții administrației școlilor din Kahovka”, a afirmat el.

Orașul Kahovka a cunoscut mai multe proteste împotriva prezenței militare rusești.

Hlan a declarat că rușii cer ca toate echipamentele școlare să fie predate. „Rușii pur și simplu distrug educația ucraineană, amenințând angajații și intimidând directorii. În total, ei intenționează să lase două școli din oraș [deschise] și nu se știe care va fi soarta celorlalte”, a precizat oficialul.

„Angajații sunt speriați. Ei nu au plecat, au rămas în teritoriile ocupate, au păzit proprietatea școlii”, a adăugat el.

Rușii vor referendum în Herson

Ucraina a declarat că Rusia intenționează să organizeze un referendum în regiune pentru a încerca să câștige sprijinul popular pentru crearea unei noi entități numită Republica Populară Herson, precum cele din Donețk și Lugansk, care au fost create cu opt ani în urmă.

Potrivit surselor Meduza apropiate Kremlinului, stabilirea „controlului deplin” va implica orchestrarea unor pseudo-referendumuri privind aderarea la Federația Rusă a autoproclamatelor „Republici Populare” Donețk și Luhansk – și declararea independenței față de Ucraina a Hersonului, ocupat de Rusia.

Cu toate acestea, aceste „referendumuri” au fost deja amânate până în luna mai, se presupune că din cauza eșecurilor militare ale Rusiei în Ucraina.

Nu există suficient sprijin din partea consilierilor regionali

Doi oficiali din regiune au mai spus pentru CNN că forțelor pro-ruse le este greu să organizeze referendumul.

Yurii Sobolevskyi, un șef adjunct al consiliului regional Herson, a declarat pentru CNN că atunci când au avut loc scrutinurile la Donețk și Lugansk în 2014 și la referendumul de independență al Crimeei din același an, mulți oficiali locali au susținut inițiativa pro-rusă.

„Acest lucru a simplificat foarte mult sarcina de a organiza un referendum și de a absorbi teritoriile [deci au intrat sub influența Rusiei]. Nu este așa aici”, a spus el.

Un alt oficial local a spus că lipsa de sprijin în rândul consilierilor regionali a împiedicat pregătirea listelor de alegători eligibili și tipărirea buletinelor de vot, dar a admis că un vot ar putea avea loc la un moment dat.

„Teoretic vor fi capabili să îl țină, dar va dura timp să se pregătească”, a spus Hlan Serhii, un deputat al consiliului orașului Herson.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO