Apetitul pentru creditele e consum rămâne mare. Republica Moldova, în topul creșterii statelor din CSI

29 Nov. 2021, 10:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
29 Nov. 2021, 10:00 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Moldova în acest an a înregistrat cea mai mare creștere a creditelor de consum din întreg spațiul CSI. 34% creștere este record și pentru Europa. Pe locul doi se află Kazahstan cu o creștere de 28,3%.

Portofoliul creditelor de consum în Moldova a ajuns la 567 mil. USD, iar ritmul de creștere rămâne unul mult mai ridicat față de media din ultimii ani.

În prezent, creditele de consum au o pondere de 18% din totalul portofoliului de credite acordate de băncile moldovenești.

În ultimii ani, băncile din Republica Moldova și-au îmbunătățit portofoliul de credite pe seama persoanelor fizice. După criza bancară din anul 2014, BNM a înăsprit regulile de acordare a împrumuturilor acordate persoanelor juridice. Or, anume persoanele fizice – cei mai bun debitori – au și salvat sistemul bancar moldovenesc. Persoanele fizice sunt cei mai buni platnici. Rata creditelor neperformante este de 3%, în timp ce la persoanele juridice ajunge și la 40%”, susține economistul Veaceslav Ioniță.

Un element important în majorarea volumului creditelor de consum în anul 2021 a avut-o și achizițiile amânate în perioada pandemică, dar și majorarea veniturilor populației. Dacă acum cinci ani salariul mediu anual constituia 2,6 mii euro, în prezent remunerarea a ajuns la 5 mii de euro.

Majorarea creditelor de consum alimentează presiunile inflaționiste. Or, BNM a majorat rata de bază la 5,50% de la 2,65% pentru a tempera din apetitul de consum al moldovenilor și a impulsiona economisirea. La sfârșitul acestui an, inflația va depăși nivelul de două cifre și nu e exclus ca BNM să înăsprească politica monetară”, a punctat economistul.

În Kazahstan, creditele de consum s-au majorat cu 28,3%. Portofoliul creditelor de consum a fost de 12,9 miliarde USD. În Kârgâzstan majorarea a fost de – 20,1%, iar portofoliul de credite – 246 mil. USD. Uzbekistan – 18,6%. Portofoliul de credite – 2 miliarde USD. Azerbaidjan – 16%. Portofoliul de credite 2,5 miliarde de lei. Rusia – 16%. Portofoliul de credite – 152 miliarde USD. Ucraina – 15%. Portofoliul de credite – 5,7 miliarde de lei. Belarus – 5,7%. Portofoliul de credite – 2 miliarde USD și Armenia – 10,3%. Portofoliul de credite – 1,8 miliarde USD.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău