Agenţia de evaluare financiară Moody’s a înrăutăţit, vineri, perspectiva ratingului de credit al SUA de la stabilă la negativă, citând deficitul fiscal ridicat şi declinul accesibilităţii datoriei, o decizie care a atras imediat criticile administraţiei preşedintelui Joe Biden, transmite Reuters.
În august, agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la AAA până la AA plus, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare.
Cheltuielile federale şi polarizarea politică sunt un motiv de îngrijorare pentru investitori, contribuind la creşterea randamentelor pentru obligaţiunile americane. În octombrie, randamentele pentru obligaţiunile pe zece ani emise de Trezoreria SUA au crescut cu nouă puncte de bază, până la 5,01%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2007. În cazul titlurilor pe zexce ani aceste randamente au crescut de la mai puţin de 3,50% în primăvară, şi de la doar 0,50% la începutul pandemiei.
„Polarizarea politică perpetuă sporeşte riscul ca membrii Congresului SUA să nu reuşească să ajungă la un acord privind planul fiscal pentru a încetini declinul accesibilităţii datoriei”, se arată în comunicatul Moody’s.
Pe acest subiect, vicepreşedintele Moody’s, William Foster, a declarat pentru Reuters: „Orice tip de răspuns politic semnificativ pe care l-am putea vederea la adresa acestei scăderi a solidităţii fiscale nu va avea loc probabil până în 2025, din cauza realităţii calendarului politici din 2024”.
Deşi agenţia a modificat perspectiva ratingului de credit al SUA, indicând o posibilă retrogradare pe termen mediu, Moody’s a confirmat ratingul de credit pe termen lung la AAA şi a citat nivelul solid al economiei SUA.
După anunţul Moody’s, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că modificarea perspectivei ratingului „este încă un semn al consecinţei disfuncţionalităţii şi extremismului din Congres al Partidului Republican”.
„În ciuda faptul că Moody’s a confirmat ratingul SUA pe termen lung la AAA, nu suntem de acord cu înrăutăţirea perspectivei de la stabilă la negativă. Economia americană rămâne puternică, iar obligaţiunile emise de Trezoreria SUA sunt cele mai sigure şi lichide active din lume”, a spus adjunctul secretarului Trezoreriei americane, Wally Adeyemo.
Apocalipsă fiscală în SUA! Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al țării


Guvernul Marii Britanii va înăspri politica de imigrație, intenționând să transforme șederea în Regat într-un „privilegiu” și nu un drept, a anunțat premierul Keir Starmer în cadrul unei conferințe de presă ce a precedat publicarea așa-numitei „carte albe” – documentul ce explică noua direcție politică a executivului, notează The Guardian.
„Toate domeniile sistemului de imigrație – muncă, familie și studii – vor fi reglementate mai strict pentru a avea un control mai ferm. Aplicarea legii va fi mai severă ca niciodată, iar numărul migranților va fi redus”, a declarat Starmer.
Premierul a criticat sistemul anterior, acuzându-l că a încurajat angajarea de lucrători slab plătiți din străinătate în locul investițiilor în forța de muncă autohtonă. Între iunie 2022 și iunie 2023, migrația netă în Regat a atins aproape 1 milion de persoane – de patru ori mai mult decât în 2019. Deși cifrele au scăzut ulterior la 728.000, impactul asupra sistemului de sănătate (NHS), educației și pieței imobiliare a fost considerabil. Starmer a catalogat actualul model drept „defect” și a promis reformarea acestuia.
Printre măsurile-cheie anunțate:
Creșterea duratei de rezidență necesare pentru obținerea dreptului de ședere permanentă (ILR): de la 5 la 10 ani. Excepții vor exista doar pentru cei care aduc un „contribuție semnificativă” în economie și societate.
Obligativitatea cunoașterii limbii engleze pentru toți migranții, inclusiv pentru membrii adulți ai familiilor acestora, la un nivel conversațional de bază.
Prioritate pentru migranții cu înaltă calificare, în special pentru profesiile deficitare precum medici, ingineri sau specialiști IT.
Restricții asupra vizelor temporare și interzicerea recrutării de muncitori străini în sectorul îngrijirii sociale.
Condiționarea vizei Skilled Worker de studii superioare.
Reducerea perioadei de ședere post-studii de la 2 ani la 1,5 ani pentru studenții internaționali. Sancțiuni financiare pentru angajatorii și universitățile care încalcă regulile de imigrație.
Starmer a subliniat că guvernul nu va introduce cote de migrație, considerând că toate tentativele anterioare în acest sens au eșuat. Pachetul de reforme urmează să fie supus aprobării în Parlament, unde Partidul Laburist deține o majoritate confortabilă. Dacă va fi adoptat, noile măsuri ar putea intra în vigoare începând cu anul 2026.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Rusia arde pe dinăuntru: prețul petrolului în ruble s-a prăbușit cu 41% față de planul bugetar
-
2Warren Buffett lasă moștenire un imperiu de 1,2 trilioane de dolari… unui contabil canadian
-
3Sărăcia mușcă tot mai adânc! În 2024, o treime din populația Moldovei trăia în sărăcie absolută
-
4Statul a vândut, dar nu a predat! Afacere energetică de 30 MW, blocată de clanuri și judecători controversați
-
5Un importator auto din Chișinău va oferi premii de 330.000 USD la un semimaraton din centrul capitalei









