Apocalipsa pentru Putin! Blestemul din Asia centrală. URSS și SUA au pierdut cu acest dușman

02 Iun. 2022, 08:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2022, 08:46 // Actual //  Lupu Eduard

O nouă amenințare, ca un vechi blestem, planează asupra lui Vladimir Putin. Cunoscutul jurnalist ucrainean Dmitri Gordon a adus în atenția publică un scenariu de coșmar pentru Rusia: reluarea războiului în Asia Centrală, în urma unui atac al talibanilor din Afganistan. De care Rusia, spune jurnalistul, nu are mijloacele, în acest moment, să se apere.

Iar Rusia – pe atunci URSS – și Afganistanul sunt dușmani vechi, după războiul de zece ani din perioada 1979-1989, soldat cu retragerea trupelor sovietice, fără vreo victorie decisivă, și apoi cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Un vechi dușman pe care nici SUA și NATO n-au reușit să-l doboare

Un dușman pe care nici Statele Unite ale Americii și aliații săi din NATO – printre care și diverse contingente de militari din România – nu a reușit să câștige, în ciuda diferențelor imense din toate domeniile, de la număr de trupe și înzestrare la economiile care susțineau financiar operațiunea. Astfel că, după 20 de ani de război (între 2001 și 2021), trupele SUA au foost nevoite să se retragă.

A fost un eșec imens pentru alianța internațională condusă de Statele Unite, pentru că imediat după retragerea americanilor, talibanii au preluat puterea și au declanșat un adevărat masacru asupra celor care au colaborat cu occidentalii. Scene cutremurătoare au fost înregistrate la Kabul, unde mii de oameni s-au închesuit în încercarea de a fugi din țara abandonată de americani.

Ce spune Dmitri Gordon

Într-un interviu cu Vasili Golovanov, pe canalul de YouTube Ukraine 24, jurnalistul a declarat că Federația Rusă ar putea fi amenințată de un război cu talibanii. Iar dacă aceștia decid să atace în Asia Centrală, Federația Rusă nu va avea trupe cu care măcar să îi descurajeze.

„Am spus de mult că talibanii reprezintă o amenințare uriașă pentru Rusia. Dacă aceștia decid să intre în Tadjikistan, unde este staționată armata rusă, precum și într-o serie de alte state din Asia Centrală, Rusia se va scufunda. Pentru că nu au trupe nici măcar pentru a-i descuraja… Toate tancurile, tot ce ar putea să fie folosit acolo, a fost deja a fost transportat în Ucraina.

Iar pentru a-i opri pe talibani Rusia pur și simplu nu va mai avea nimic. Talibanii vor putea intra adânc în „burta” Rusiei, ca un cuțit prin unt”, a declarat jurnalistul, citat de Segodnia.

Putin, atacat și învins.

Dmitri Gordon a mai spus că Federația Rusă încearcă acum, în toate modurile posibile, să-i liniștească pe talibani, pentru ca aceștia să nu atace cât timp Kremlinul e prins în capcana invaziei din Ucraina.

„Nu știu cât de pregătiți și de dispuși să atace Rusia sunt talibanii. Și cred că diplomația rusă face acum tot ce este necesar pentru a-i liniști și a-i descuraja pe talibani de la o invazie asupra teritoriului rus”, a spus jurnalistul.

Dar relația Moscovei cu minoritatea musulmană din Federația Rusă nu este de natură să îi provoace optimism lui Vladimir Putin. Dimpotrivă, de la începutul mandatului său la Kremlin au avut loc mai multe atacuri ale unor teroriști islamiști în Rusia. Iar războiul din Cecenia musulmană, ajunsă acum sub conducerea dictatorială a prorusului Ramzan Kadîrov sau acțiunile Kremlinului din Războiul sin Siria nu sunt de natură să facă din Rusia o prietenă a talibanilor.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău