Apocalipsa pentru Transnistria e aproape! Se termină gazul gratuit din Rusia. Tarifele vor crește de zece ori

16 Aug. 2023, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2023, 11:56 // Actual //  bani.md

Luăm în considerare sistarea gazului în Transnistria. Din punct de vedere tehnic noi putem aproviziona regiunea din stânga Nistrului cu gaz. Problema e la nivel politic cine va chita pentru acest gaz și dacă mai este sau nu rentabilă funcționarea centralei Cucurigan, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov la emisiunea Rezoomat de la RLive.

Ministrul Energiei susține că toată economia lor există datorită gazului gratuit Dacă businessul va achita prețul real la gaze atunci nu rezistă. Ucraineni au cu totul alte priorități decât să asigure aprovizionarea regiunii din stânga Nistrului cu gaze. „Eu cred că după sistarea gazului consecințele politice vor fi mult mai mari și depășesc mandatul de ministru al Energiei și vor trebui gestionate la un alt nivel politic. Pe plan energetic ne pregătim de alimentarea cu gaz, tehnic posibil. Analizăm și scenariului funcționalității cu M   GRES și fără MGRES”.

„Locuitorii din regiunea stângă a Nistrului vor trebui să achite aceleași tarife ca cei din partea dreaptă. Noi de multă vreme am spus că cei de la Tiraspol trebui să-și învețe consumatorii cu un preț real la resursele energetice. Ei acum sunt într-o zonă de confort și administrația și cetățenii. Eu cred că populația nu conștientizează până la capăt care vor fi implicațiile, care vor fi facturile lor dacă vor plăti un preț corect. Vor fi de zece ori mai mari comparativ cu ce achită în prezent”, a mai spus Parlicov.

Referindu-se la prelungirea contractului cu centrala de la Cuciurgan, Parlicov a precizat că: „Noi vrem să continuăm cu acest contract să avem un preț prognozabil decât dacă am fi avut dacă nu ar fi fost Cuciurganul. Totodată și și ei să aibă un sprijin pentru stabilitatea bugetară. Ruperea contractului e un scenariu dureros am văzut în noiembrie anul trecut. Atât timp cât există o situație de calm trebuie să o menținem.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO