Apropourile ușurele ale lui Sturza în raport cu performanțele guvernării PAS: „Prițăpul” gâfâie rău

14 Feb. 2024, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Feb. 2024, 13:19 // Actual //  bani.md

Marea agitație politică a început în Republica Moldova, odată cu tot mai multe persoane care își exprimă intenția de a candida la președinția țării. Această efervescență politică a fost remarcată de fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza, într-un comenatriu pe Facebook.

„Unii – mai naivi, dornici să se afle în treabă, alții (majoritatea) – agenți de influență ai rușilor cu acte în regulă, aflați în misiune de ‘destabilizare’. Mai frumoși, mai urâți, mai deștepți, mai proști. Avem de toate! Dar… Toți fără nicio șansă! De ce? Pentru că sunt așa cum sunt, iar următorul președinte va fi… Maia Sandu!”, a declarat Sturza, exprimându-și convingerea.

Sturza susține că Maia Sandu este singura persoană cu dreptul moral și performanța politică necesare pentru a fi președinte, contrar „performanțelor” modeste ale altor candidați. El subliniază importanța realismului și maturității politice în gestionarea acestei situații, evidențiind necesitatea unor acțiuni concrete în domenii precum justiția, infrastructura, agricultura și cultura.

Cu toate acestea, Sturza atrage atenția că alegerile parlamentare nu sunt atât de sigure, iar actuala administrație se confruntă cu dificultăți. El îndeamnă la acțiune promptă în vederea abordării problemelor din diverse domenii, subliniind că schimbarea este posibilă cu efort și determinare.

„Și asta, contrar „performanțelor” modeste ale unor „camarazi” de duzină, care se complac la guvernare. Cu un pic de realism și maturitate politică, se poate rezolva și această poveste cu „prițăpul” politic. Oricum, doar ea (în mare) trage carul schimbării. Aici e și problema de esență. Alegerile parlamentare nu sunt atât de certe. „Prițăpul” gâfâie rău. E timpul, dacă nu e prea târziu, să se apuce de treabă. Ceva pe la justiție, ceva pe la infrastructură, agricultură și cultură. Vorba poetului începător”, conchide fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO