Armageddon gazier! Moldova atacată. Gazprom înfuriat că auditul ar putea arăta matrapazlâcurile de la Moldovagaz

17 Feb. 2022, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Feb. 2022, 10:59 // Actual //  bani.md

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova nu vrea un audit contabil, ci al datoriilor Moldovagaz, dar și ce s-a întâmplat pe parcursul mai multor ani la compania gazieră.

Vrem să înțelegem ce s-a întâmplat exact din 1994 și cum am ajuns să avem datoriile foarte mari. Am solicitat să am o discuție cu dl Miller (președintele Gazprom n.r) să clarificăm acest subiect”, a precizat Spînu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Ministrul a spus că înainte de a publica Caietul de Sarcini a fost expediat Consiliul de Observatori și cei de la Gazprom au venit cu un șir de sugestii.

Nu am putut să le luăm pe toate în considerare pentru că schimbau conceptual scopul auditului. Mingea este pe terenul nostru. Suntem în perioada de licitație. Vom solicita ca auditorul să ceară toate documentele, procese verbale să vedem ce s-a întâmplat la Moldovagaz”, a punctat Spînu.

Potrivit oficialului, Gazprom ar fi fost deranjat de faptul că auditorul va trebui să ia în calcul și raportul lui Sergiu Tofilat și a lui Tudor Șoitu care arată că de fapt că datoria a fost majorată artificial cu peste 950 mil. USD.

Tofilat, rușii s-au precipitat foarte mult când au văzut că autoritățile Republicii Moldova au demarat procesul de identificare a firmei care să facă auditul la Moldovagaz. Acest lucru se întâmplă din cauză că rușii ar vrea să ascundă infracțiunile comise la Moldovagaz și în complexul de gaze în ansamblu.

Gigantul rus Gazprom a acuzat Chișinăul că nu ia în calcul și opinia părții ruse cu privire la selectarea companiei de audit și că ar putea să nu recunoască raportul de audit. Spânu a declarat că auditul și l-a asumat guvernul de  la Chișinău, iar acest lucru este stipulat și în protocolul semnat de Moscova și Chișinău. Or, partea rusă își dorește, de fapt, ca auditul să fie făcut de Moldovagaz.

Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat pe 27 ianuarie că a finalizat pregătirea documentației de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor din regiunea separatistă transnistreană.

În cazul în care acest audit la Moldovagaz va avea loc, până la 1 mai 2022 Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului pentru un termen de cinci ani.

Compania de distribuție a gazelor naturale Moldovagaz a fost înființată în 1999. Gazprom controlează 50+1% în Moldovagaz, în timp ce Guvernul Republicii Moldova deține încă 35,3% din acțiuni, iar 13,44% aparține republicii nerecunoscute Transnistria, care și-a transferat acțiunile către Gazprom pentru administrare.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ