Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova nu vrea un audit contabil, ci al datoriilor Moldovagaz, dar și ce s-a întâmplat pe parcursul mai multor ani la compania gazieră.
Vrem să înțelegem ce s-a întâmplat exact din 1994 și cum am ajuns să avem datoriile foarte mari. Am solicitat să am o discuție cu dl Miller (președintele Gazprom n.r) să clarificăm acest subiect”, a precizat Spînu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Ministrul a spus că înainte de a publica Caietul de Sarcini a fost expediat Consiliul de Observatori și cei de la Gazprom au venit cu un șir de sugestii.
Nu am putut să le luăm pe toate în considerare pentru că schimbau conceptual scopul auditului. Mingea este pe terenul nostru. Suntem în perioada de licitație. Vom solicita ca auditorul să ceară toate documentele, procese verbale să vedem ce s-a întâmplat la Moldovagaz”, a punctat Spînu.
Potrivit oficialului, Gazprom ar fi fost deranjat de faptul că auditorul va trebui să ia în calcul și raportul lui Sergiu Tofilat și a lui Tudor Șoitu care arată că de fapt că datoria a fost majorată artificial cu peste 950 mil. USD.
Tofilat, rușii s-au precipitat foarte mult când au văzut că autoritățile Republicii Moldova au demarat procesul de identificare a firmei care să facă auditul la Moldovagaz. Acest lucru se întâmplă din cauză că rușii ar vrea să ascundă infracțiunile comise la Moldovagaz și în complexul de gaze în ansamblu.
Gigantul rus Gazprom a acuzat Chișinăul că nu ia în calcul și opinia părții ruse cu privire la selectarea companiei de audit și că ar putea să nu recunoască raportul de audit. Spânu a declarat că auditul și l-a asumat guvernul de la Chișinău, iar acest lucru este stipulat și în protocolul semnat de Moscova și Chișinău. Or, partea rusă își dorește, de fapt, ca auditul să fie făcut de Moldovagaz.
Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat pe 27 ianuarie că a finalizat pregătirea documentației de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor din regiunea separatistă transnistreană.
În cazul în care acest audit la Moldovagaz va avea loc, până la 1 mai 2022 Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului pentru un termen de cinci ani.
Compania de distribuție a gazelor naturale Moldovagaz a fost înființată în 1999. Gazprom controlează 50+1% în Moldovagaz, în timp ce Guvernul Republicii Moldova deține încă 35,3% din acțiuni, iar 13,44% aparține republicii nerecunoscute Transnistria, care și-a transferat acțiunile către Gazprom pentru administrare.