Armagedonul lui Putin. Unde și de ce poate lovi Rusia cu arme nucleare

23 Iun. 2023, 05:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Iun. 2023, 05:12 // Actual //  bani.md

În situația actuală, probabilitatea ca Rusia să declanșeze un atac nuclear asupra Ucrainei este minimă. Totuși, acest lucru nu poate fi exclus în viitor, deoarece rușii au transferat arme nucleare din planul politic în formatul militar.

Teoretic, există mai multe opțiuni pentru utilizarea armelor nucleare tactice de către Rusia, în primul rând pe teritoriul Ucrainei, și nu pe teritoriul statelor membre NATO. Putin poate lua o astfel de decizie în cazul unui succes serios al forțelor de apărare ucrainene în urma contraofensivei declanșate în urmă cu aproape trei săptămâni, scrie Volodimir Kravcenko în articolul „Armagedonul lui Putin. Unde și de ce poate lovi Rusia cu arme nucleare”, din publicația Zerkalo Nedeli, după ce a discutat cu experții Marpana Budjerin și Oleksi Ijak.

Prima opțiune este o explozie demonstrativă într-o zonă pustie, de exemplu, pe Insula Șerpilor. „Acest scenariu este cel mai puțin probabil, pentru că prin trecerea pragului nuclear, în afară de imaginea teribilă pe care oamenii o vor vedea în pe rețelele sociale și pe ecranele TV, Kremlinul nu câștigă nici avantaj politic, nici militar”, spune Budjerin.
A doua este utilizare pe câmpul de luptă. Acest scenariu, potrivit lui Budjerin, este, de asemenea, puțin probabil, având în vedere, în primul rând, distanța apropiată a unităților ucrainene și rusești pe câmpul de luptă și, în al doilea rând, incapacitatea trupelor ruse de a opera pe teritoriul unde au fost folosite arme nucleare. În plus, după cum subliniază Oleksi Ijak, „pentru a schimba situația pe câmpul de luptă, o încărcătură nucleară tactică nu este suficientă. Sunt necesare câteva zeci de astfel de încărcături. Și aceasta depășește deja limitele unei demonstrații și obligă țările NATO să răspundă “.

A treia și, potrivit lui Budjerin și Ijak, cea mai probabilă opțiune pentru utilizarea armelor nucleare tactice este să lovească un oraș ucrainean destul de dens populat, care, de exemplu, are întreprinderi mari și depozite militare. Experții includ Dnipro, Zaporojie și Nikolaev ca astfel de ținte posibile. Budjerin crede, de asemenea: „Lovitura nucleară asupra orașului va fi probabil însoțită de cererea Federației Ruse de predare a Ucrainei și, în cazul unui refuz, de o amenințare de a lansa o lovitură masivă asupra Kievului”.
Astfel, cel mai bun mod de a proteja sau de a preveni un astfel de atac este de a oferi Ucrainei cele mai moderne echipamente de apărare aeriană și antirachetă. După cum demonstrează acțiunile forțelor de apărare aeriană ucrainene, sistemele de apărare aeriană Patriot se ocupă în mod eficient de principalii transportatori de focoase nucleare – rachetele „Iskander” și „Kinjaal”, precum și rachetele de croazieră din clasa „X”.

Riscul unui atac nuclear al Rusiei este minim, așa cum a fost la începutul unei invazii la scară largă. Cu toate acestea, Putin este moral pregătit pentru un astfel de curs de evenimente, cred unii analiști.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ