Armata lui Putin a ajuns sursa glumelor pentru beloruși. ”Sunt toată ziua beți și vând motorina din tancuri”

20 Feb. 2022, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2022, 09:39 // Actual //  bani.md

Locuitorii din Khoyniki, un mic orășel de la granița cu Ucraina s-au trezit peste noapte cu sute de soldați ruși care au ocupat o pădure din zonă.

Oamenii spun că militarii se îmbată toată ziua și că vând motorina din camioane și din tancuri. În plus, locuitorii se plâng de faptul că gunoaiele lăsate în urmă de soldați sunt foarte multe și că a fost nevoie de mai multe zile de muncă pentru a le strânge

„Pe o porțiune de trei kilometri erau saci de gunoi de 100 de litri, la fiecare 20 de metri, precum și sticle de vodcă, butoaie goale de bere din plastic și pachete goale de prăjituri”, scriu cei care locuiesc în zonă pe diferite rețele de socializare.

Un alt localnic susține că baza militară a fost organizată în pădurile din jurul orașului și că militarii sunt instalați în corturi, în ciuda faptului că afară este foarte frig și este zăpadă.

„Soldații s-au instalat în pădurile din jur. Ei beau foarte mult și își vând foarte mult motorină. Ei locuiesc în corturi”, spune sursa citată.

Echipamente militare aruncate la întâmplare

Khoyniki se află la aproximativ 50 de kilometri nord de granița cu Ucraina. Zona nu a fost inclusă pentru exercițiile militare comune, organizate de Rusia și Belarus, dar cu toate asea o bază militară a fost instalată în pădurile din jur.

Informațiile transmise din zonă arată că rușii au început să descarce echipamente militare în Khoyniki în noaptea de 14-15 februarie. Canalul a relatat că soldații care descarcă echipamente rămân frecvent pe șine chiar dacă alte trenuri se apropie la mai puțin de 200 de metri de ei.

„Mecanicii de locomotivă aproape că au fost nevoiți să apese frânele de urgență pentru a evita să dea peste soldați. Echipamentul militar este frecvent aruncat de pe platforme în timpul descărcării. După descărcare, o mulțime de echipamente abandonate – veste antiglonț, căști, echipament personal – au rămas la fața locului, abandonate”, se arată pe Telegram.

Același raport susținea că trupele au lăsat liniile de cale ferată pline de gunoaie.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 09:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 09:46 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

După relaxarea sancțiunilor impuse de SUA și Uniunea Europeană în 2025, autoritățile din Siria intenționează să înceteze tipărirea de bancnote în Rusia și să mute producția acestora în Emiratele Arabe Unite și Germania, scrie Reuters, citând trei surse familiare cu situația.

Decizia marchează o ruptură simbolică și logistică importantă: imaginea fostului lider sirian Bashar al-Assad, înlăturat de la putere în decembrie 2024, va dispărea de pe bancnota de 2.000 de lire siriene – una dintre cele mai folosite în circulație.

Potrivit surselor citate, oficialii sirieni se află în discuții preliminare cu compania Oumolat din EAU, vizitată la începutul lunii mai de către guvernatorul Băncii Centrale a Siriei și ministrul de finanțe. În Germania, două companii au manifestat interes pentru preluarea procesului de tipărire: Bundesdruckerei, controlată de statul german, și compania privată Giesecke+Devrient, notează Reuters.

Timp de mai bine de un deceniu, Rusia a fost principalul furnizor de bancnote pentru Siria, în contextul sancțiunilor impuse de Occident care au blocat accesul Damascului la tipografiile europene. Inclusiv în primăvara acestui an, Siria a primit bancnote noi tipărite la întreprinderea rusă „Goznak”.

Criza de numerar din Siria este tot mai acută, iar explicațiile oficiale și cele din mediul bancar diferă. Guvernul susține că cetățenii acumulează lire în numerar, în timp ce bancherii afirmă că autoritățile limitează deliberat circulația banilor pentru a controla cursul de schimb. Tot mai frecvent, băncile refuză retragerile de numerar, iar afacerile sunt paralizate de lipsa lichidităților necesare pentru salarii și plăți comerciale.

Un om de afaceri sirian a declarat pentru Financial Times că „lipsa de numerar a ajuns la un punct critic. Oamenii nu mai depun bani în bănci de teama că nu-i vor mai putea retrage”. Această neîncredere în sistemul bancar datează însă de dinainte de căderea regimului Assad, când autoritățile foloseau evidențele băncilor pentru a impune taxe selective asupra celor bogați.

În prezent, pe piața neagră, o liră siriană se tranzacționează cu aproximativ 10.000 pentru un dolar american – mult mai bine decât în decembrie 2024, când rata era de 15.000 pentru un dolar. Înaintea izbucnirii războiului civil, în 2011, dolarul valora doar 50 de lire siriene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO