ASP anunță ultima etapă de implementare a Nomenclatorului nou. Peste 30 de servicii GRATUITE. Prețul pentru restul

01 Iul. 2021, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
01 Iul. 2021, 09:49 // Actual //  Otilia Cotruța

Agenția Servicii Publice atenționează solicitanții de servicii, prestate de ASP, că potrivit Hotărârii de Guvern nr.966/2020, începând cu 01.07.2021, va intra în vigoare ultima etapă de implementare a Nomenclatorului nou al tarifelor la serviciile ASP:

  • tarifele la serviciile din domeniul înregistrării şi evidenţei cetăţenilor Republicii Moldova, cercetărilor tehnico-ştiinţifice, confecţionării documentelor de stat, blanchetelor de evidenţă strictă şi simplă, ştampilelor şi sigiliilor, cartelelor de plastic.

Atenționăm, că pentru serviciile sociale de bază prestate persoanelor fizice Nomenclatorul actualizat prevede menținerea gratuității a acestora. Astfel, este prevăzută prestarea mai mult de 30 de servicii cu titlu gratuit:

  • certificatul de naștere,
  • certificatul de deces,
  • prima documentare cu buletin de identitate, sau cu înlesniri pentru unele categorii de solicitanți:
  • persoane cu dizabilități,
  • copii rămaşi fără ocrotire părintească,
  • veterani de război,
  • victime ale traficului de fiinţe umane și etc.
  • persoanelor care se află la întreținerea statului,
  • donatorilor voluntari de sânge, etc.

Menționăm că tarifele la serviciile de  înregistrare şi evidenţă a populației  nu au suferit modificări pe parcursul anilor precedenți (serviciile de stare civilă –din anul 2008, serviciile de eliberare a actelor de identitate – din anul 2009). Constatăm faptul, că în general, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, fiind micșorat timpul de acordare a acestora, dar un factor important al Nomenclatorului actualizat este menținerea intactă a tarifelor la serviciile de bază cu termenul obișnuit (în pofida faptului că aceste tarife nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost), acordând posibilitatea solicitantului de a alege serviciul, de exemplu:

Reiterăm că Hotărârea Guvernului nr.966/2020 prevede ajustarea tarifelor prin aplicarea Metodologiei unificate pentru toate grupurile de servicii prestate de ASP, bazate pe estimarea costurilor și acoperirea cheltuielilor aferente procesului de acordare a serviciilor, dar în același timp pune în sarcina ASP acoperirea tuturor cheltuielilor legate de prestarea serviciilor cu înlesniri și gratuite.

Subliniem repetat că aplicarea tarifelor stabilite prin decizia Guvernului nu va genera profituri pentru ASP, iar în cazul înregistrării unui profit în bilanțul contabil, acesta se face venit la bugetul de stat, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017.

Informații detaliate cu privire la termene, tarife și înlesniri, precum și programarea prealabilă pot fi vizualizate pe site-ul instituției: www.asp.gov.md sau la numerele de telefon 14909 și (+373) 022-25-70-70 .

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 09:31
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 09:31 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Proprietarii de iahturi electrice care vizitează litoralul mediteranean pot fi siguri că vor putea să-și încarce foarte repede navele lor de la Riviera italiană până la Coasta de Azur, după ce unitățile Aqua Superpower DC au fost instalate atât la Monaco Yacht Club, cât și la Cala del Forte Marina din Ventimiglia.

Aqua superPower, cu sediul în Marea Britanie, a cărui misiune declarată este „de a reduce impactul plimbărilor cu barca pe mediul marin prin dezvoltarea unui ecosistem global complet electric și integrat de supraîncărcătoare marine”, a anunțat noile instalații prestigioase.

Două dintre unitățile de încărcare rapidă Aqua75 DC ale companiei, au fost instalate la Monaco YC și una la marina italiană Riviera italiană.

Potrivit site-ului web al companiei, încărcătoarele oferă atât încărcare alternativă, cât și continuă, cu o putere actuală maximă de 150 kW, permițând reîncărcarea rapidă a bărcilor cu motor, atât a celor comerciale, cât și a celor de agrement.

Încărcătoarele pot fi accesate printr-o aplicație dedicată pentru smartphone Aqua, care oferă o hartă a rețelei, ajutoare de navigație și afișează opțiunile încărcătorului. Încărcătoarele pot fi accesate și cu un card RFID (Radio Frequency Identification) securizat.

Dar această soluție de încărcare a bărcilor electrice nu se limitează doar la destinații de lux. După cum puteți vedea în diagrama de mai jos, tehnologia companiei a fost instalată în întreaga lume, inclusiv patru locații în toată Australia.


„Sunt multe de făcut, iar soluția viitoare cu emisii reduse de carbon nu va fi realizată peste noapte …”, a scris Khan.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală