Atacul cibernetic de la CCRM, după ce firma unui consilier socialist a încasat 1.621.125 lei timp de 5 ani

20 Iul. 2021, 11:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
20 Iul. 2021, 11:01 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Curtea de Conturi a cheltuit 630.170 de lei pentru procurarea unui sistem de securitate informaţională, cu două luni înainte de a fi supusă atacului cibernetic. Firma de la care a fost procurat sistemul se numeşte Daac System Integrator SRL şi aparţine în proporţie de 50 la sută omului de afaceri Vasili Kirtoka, consilier socialist în Consiliul Municipal Chişinău, scrie Anticorupție.md.

Contractul privind „Achiziționarea sistemului de securitate informațională și a licenței” a fost semnat la data de 21 mai 2021, în urma unui proceduri de achiziţie la care a participat doar Daac System Integrator SRL.

Începând cu anul 2017, firma lui Vasili Chirtoka a câştigat toate licitaţiile anunţate de Curtea de Conturi privind procurarea sistemelor de securitate cibernitică. Cu excepţia unei licitaţii din 2018, la care au concurat doi agenţi economici, Daac System Integrator SRL a fost singurul participant la restul licitaţiilor. Pe parcursul ultimilor cinci ani, Curtea de Conturi a procurat de la Daac System Integrator SRL sisteme de securitate informaţională în sumă de 1.621.125 lei.

La solicitarea portalului Anticorupţie.md, Direcţia Tehnologii Informaţionale a Curţii de Conturi a declarat că nu are pretenţii la compania câștigătoare a licitației şi că aceasta și-a executat obligațiile contractuale. „Direcția Tehnologii Informaţionale a precizează că, Curtea de Conturi, pentru controlul (minimizarea) riscurilor de securitate asociate cu pericolele din exterior (viruși, atacuri cibernetice, etc.) are implementată o soluție complexă de securitate, echipament și software. Această soluție este configurată pentru scanarea și monitorizarea fluxurilor de date și a activităților între infrastructura internă și resursele externe, accesibile prin Internet.

În legătură cu licitația și contractul încheiat de CCRM în anul curent, vă informăm că, este vorba de achiziționarea unui paravan de protecție (Firewall). Soluțiile de antivirus, Firewall, filtrare poștă electronică și parametrii de securitate la nivel de posturi de lucru au permis evitarea infectării cu viruși, inclusiv în perioadele de vârf semnalate la nivel internațional și național (ex: WannaCry, Petya & NotPetya, etc).

Concomitent accentuăm că, datorită bunei funcționalități și implementării unui Firewall performant, urmare a atacului întreprins a fost afectat doar site-ul instituției, paravanul de protecție reușind să protejeze cu succes datele și informațiile critice utilizate de instituția noastră, acestea rămânând intacte și sigure”, se arată într-un răspuns la solicitarea portalului Anticorupţie.md.

Sergiu Ghincu, administratorul firmei Daac System Integrator, a refuzat să facă declaraţii. „Vă recomand să vă adresaţi beneficiarului. Noi nu comentăm”, a declarat Ghincu.

Conform informaţiei de pe pagina web a Daac System Integrator, printre clienţii săi se regăsesc mai multe instituţii ale statului, cum ar fi Preşedenţia, Parlamentul, Centrul de telecomunicaţii speciale, Centrul de guvernare electronică. ministere şi întreprinderi de stat, precum şi Primăria municipiului Chişinău.

Amintim că, săptămâna trecută pagina web a Curţii de Conturi a fost supusă unui atac cibernetic. La moment, pagina instituţiei încă nu a fost reabilitată.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău