Atenție șoferi: recomandări pe timp de caniculă. Temperatura ridicată din mașină accentuează starea de oboseală

29 Iul. 2021, 09:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iul. 2021, 09:37 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Meteorologii au emis cod galben de caniculă pe tot teritoriul Republicii Moldova. Din cauza acestui fenomen, unele persoane se pot simţi rău în plină stradă, dar şi în automobilele. Potrivit experților, temperatura ridicată din mașină accentuează starea de oboseală. În rezultat, oboseala provoacă întârzierea reacțiilor, dificultate în concentrare, căscat repetat, clipit foarte des și chiar adormit la volan. Cei cu probleme cardiace sau de altă natură ar fi bine să evite că conducă. Dacă nu au cum, e recomandat să aibă un însoțitor. În acest context, Inspectoratul Național de Securitate Publică, vine cu câteva recomandări pentru șoferi.

În primul rând, atât șoferii, cât și pietonii sunt îndemnați să evite deplasările între orele 10:00 – 18:00.
De asemenea, pentru a evita situațiile neplăcute și periculoase pentru sănătate INSP vine cu câteva recomandări:
  •  nu lăsați copiii nesupravegheaţi în maşină, nici pentru câteva minute;
  •  pe distanţe lungi, se recomandă opririle frecvente în vederea repausului şi hidratării, atât a conducătorului auto, cât și a pasagerilor;
  • staționarea autovehiculului să fie efectuată doar în zone umbrite;
  • protejați de razele soarelui copiii și persoanele de vârsta a treia;
  • dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii, trebuie folosită o ținută adecvată: pălării de soare, haine ample, pe cât posibil din fibre naturale și culori deschise;
  • consumați zilnic o cantitate suficientă de lichide;
  • nu conduceți dacă sunteți obosiți.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală