Au fost desemnați câștigătorii concursului „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești”

30 Nov. 2023, 15:17
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
30 Nov. 2023, 15:17 // Slider //  MD Bani

30 de persoane au fost desemnate învingătoare, prin metoda extragerii aleatorii, în cadrul evenimentului dedicat aniversării a 30-a de la introducerea monedei naționale.

Astfel, pe primul loc s-au clasat:

  1. Ivanov Eugenia
  2. Musteața Daria
  3. Ivascu Ion
  4. Cebanita Alesia
  5. Bejenaru Sergiu
  6. Tutunaru Natalia
  7. Oboroceanu Nicolae
  8. Berliba Irina
  9. Mihailov Olesea
  10. Bambuleac Marina

Alți zece participanți la concursul „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești” s-au plasat pe locul II:

  1. Railean Nicolae
  2. Umaneț Alexandru
  3. Chitoroaga Natalia
  4. Lungu Alina
  5. Botea Galina
  6. Dermenji Marina
  7. Grebencea Alexandru
  8. Ametinskii Olga
  9. Dermenji Sofia
  10. Gogu Liuba

Ultimii zece învingători sunt:

  • Slivca Tatiana
  • Vodovoi Marina
  • Ciutac Eugenia
  • Railean Valentin
  • Oboroceanu Ilie
  • Brighidin Nicolae
  • Lupan Adrian
  • Iurcu Mariana
  • Maxian Cristina
  • Dermenji Roman

Aceștia vor primi seturi de monetărie, iar persoanele care au ocupat locurile I și II  vor fi premiate cu monede comemorative bătute în argint.

Concursul „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești” a fost lansat pe  27 august 2023, de Ziua Independenței Republicii Moldova. La competiție a putut participa orice persoană interesată, fără restricții de vârstă și cetățenie. Participanții au realizat poze cu bancnotele aflate în circulație, iar fiecare poză  a reprezentat o bancnotă fotografiată pe fundalul monumentului înfățișat pe aceasta.

Scopul concursului a fost sprijinirea sentimentului civic al publicului, legat de leul moldovenesc și alte valori istorice ale țării noastre.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău