Audiometru de ultimă generație, donat Centrului de Audiologie de către Fundația Constantin Mimi

13 Dec. 2024, 16:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Dec. 2024, 16:32 // Actual //  bani.md

În pragul sărbătorilor de iarnă, Fundația Constantin Mimi, în colaborare cu organizația Freunde helfen Konvoi, a donat un audiometru de ultimă generație Centrului Republican de Audiologie, Protezare Auditivă și Reabilitare Medico-Pedagogică din cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii “Emilian Coţaga”. Acest gest generos vine ca o completare importantă a Programului Național Universal de Screening Audiologic, implementat pentru toți nou-născuții din Republica Moldova.

Printre avantajele acestui audiometru se numără capacitatea de a oferi rezultate rapide și exacte, reducând astfel timpul de așteptare pentru pacienți și îmbunătățind calitatea serviciilor medicale oferite.

„Este un utilaj performant, este un utilaj compact, ușor în exploatare. Și evident că din numele întregii echipe a specialiștilor din Centrul de Audiologie și a pacienților vrem să aducem mulțumiri și recunoștință pentru Fundația Constantin Mimi, cât și partenerilor din Germania. Evident că acest audiometru o să ne ofere nouă posibilitatea ca el să fie folosit nu doar în Centrul Republican de Audiologie, dar și pentru echipa de specialiști din teritoriu”, susţine Anghelina Chiaburu, directorul Centrului de Audiologie.

Aparatul este dotat cu tehnologie avansată, care facilitează diagnosticarea timpurie și corectă a problemelor auditive, ceea ce este esențial pentru intervențiile rapide și eficiente.

„Medicina avansează și este foarte îmbucurător faptul că și în R. Moldova se investește în spitale, în instituții cu utilaje performante care ne oferă nouă specialiștilor posibilitatea de a stabili un diagnostic timpuriu, un diagnostic corect ceea ce ne oferă ulterior mai multe șanse pentru a determina acea tactică individuală de reabilitare și atunci șansele de recuperare sunt maximale”, afirmă Chiaburu.

 

Fundația Constantin Mimi își exprimă recunoștința pentru colaborarea cu Fundația „Freunde helfen! Konvoi” și pentru sprijinul continuu al partenerilor din Germania, care permit desfășurarea acestor acțiuni umanitare în beneficiul celor care au cea mai mare nevoie.

„Dedicația echipei din acest centru împreună cu doamna doctor Chiaburu, dar și per general, această problemă care creează o vulnerabilitate extremă, mai ales în rândul copilașilor mici ne-a convins că este o acțiune de care trebuie să ne ocupăm, ne interesează acele inițiative în care intervenții se fac mai rar, dar odată ce sunt făcute au un impact foarte mare pentru calitatea vieții copiilor, dar și a părinților care au grijă de acești copii. Fundația Constantin Mimi, dar și partenerii noștri Freunde helfen Konvoi suntem dedicați susținerii inițiativelor care promovează sănătatea, incluziunea socială și per general crearea oportunităților pentru cei care au cea mai mare nevoie”, declară Cristina Frolov, preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi.

Fundația Constantin Mimi a fost întemeiată în anul 2016 și are următoarele obiective majore de activitate: promovarea valorilor culturale naționale și a patrimoniului, contribuția la dezvoltarea regională sustenabilă, suport persoanelor defavorizate și tinerilor, promovarea democrației și respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Realitatea Live

13 Dec. 2024, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Dec. 2024, 15:06 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o încetinire a creșterii economice și o erodare a potențialului său de dezvoltare, pe fondul unui deficit tot mai acut de forță de muncă. Analizele relevă că țara și-a epuizat modelul actual de competitivitate, bazat pe resurse și costuri reduse, în timp ce tranziția către un model bazat pe eficiență este lentă și incertă, se arată în Raporul de stare a țării, publicat de Expert Grup.

Economia națională s-a bazat până acum pe activități cu un nivel redus de sofisticare tehnologică, procesare și valoare adăugată, ceea ce explică nivelurile scăzute de productivitate a muncii, salariile mici și exporturile modeste ca pondere în PIB comparativ cu alte state din regiune. Acest model a fost susținut de disponibilitatea forței de muncă ieftine, care a atras investiții străine directe în sectoare precum automotive și textile. Totuși, aceste sectoare generează valoare adăugată limitată, bazându-se pe importul de materii prime și re-exportarea produselor după o procesare minimă.

„Fenomenul accentuat al emigrării populației apte de muncă și creșterea salariilor într-un ritm mai rapid decât productivitatea muncii au agravat problema deficitului de forță de muncă. Întreprinderile care au construit modele de afaceri bazate pe costuri reduse se confruntă acum cu dificultăți semnificative. Această situație subliniază necesitatea unui nou model economic bazat pe eficiență și valoare adăugată, însă tranziția către acesta rămâne incertă. Discuțiile despre liberalizarea pieței muncii pentru lucrători necalificați sunt văzute ca un pas înapoi, perpetuând un model nesustenabil”, s ema spune în publicație.

Experții atrag atenția că politicile guvernamentale trebuie să sprijine sectorul privat orientat spre generarea de valoare adăugată, prin procesarea materiilor prime locale, eficientizarea producției și implementarea inovațiilor tehnologice. Numai astfel se pot crea condiții sustenabile pentru creșterea salariilor, a exporturilor și a bunăstării generale a economiei.

Fără măsuri decisive și rapide, Republica Moldova riscă să rămână blocată într-o perioadă de stagnare economică și incertitudine, care ar putea afecta pe termen lung competitivitatea și dezvoltarea sa economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală