Australia anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei și interzice exportul de alumină şi bauxită

21 Mart. 2022, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Mart. 2022, 11:26 // Actual //  MD Bani

Australia a adoptat duminică noi sancţiuni economice împotriva Rusiei. Astfel, au fost interzise exporturile de alumină şi bauxită. Producţia de aluminiu a Rusiei depinde în proporţie de 20% de alumina importată din Australia.

De asemenea, țara s-a angajat să suplimenteze ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina, transmite AFP.

Anunţul intervine la câteva zile după decizia Canberrei de a-l sancţiona pe oligarhul rus Oleg Deripaska, fondatorul gigantului Rusal, care deţine o participaţie la compania australiană Queensland Alumina Limited.

Aceasta din urmă, deţinută de Rusal şi de gigantul minier anglo-australian Rio Tinto, a promis să rupă toate legăturile comerciale cu Rusia.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a mai declarat că guvernul său cooperează cu aliaţii săi pentru „a pune presiune maximă asupra regimului lui Putin pentru a se retrage din Ucraina”.

Australia a impus până în prezent 476 de sancţiuni împotriva a 443 de persoane, inclusiv oameni de afaceri apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, şi a 33 de entităţi, inclusiv majoritatea sectorului bancar rusesc şi toate entităţile responsabile pentru datoria suverană a ţării, se arată în comunicat.

De asemenea, prim-ministrul a mai anunţat că Australia va dona 70.000 tone de cărbune Ucrainei, la cererea acesteia. „Înţelegem că ele pot alimenta până la un milion de locuinţe”, a explicat Morrison.

În plus, Canberra va acorda Kievului 30 milioane de dolari australieni (20 milioane de euro) în plus ca ajutor umanitar şi 21 milioane de dolari australieni drept asistenţă militară suplimentară, constând mai ales în muniţii şi veste antiglonţ, mai scrie AFP.

Tot potrivit lui Morrison, guvernul său a aprobat în ultimele săptămâni aproape 5.000 de vize umanitare pe 3 ani unor refugiaţi ucraineni, care vor putea lucra, studia şi avea accesul la sistemul de sănătate din Australia.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău