Gigantul petrolier Saudi Aramco intenționează să crească drastic suma pe care o investește în producția de energie

21 Mart. 2022, 10:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Mart. 2022, 10:48 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Gigantul petrolier Saudi Aramco intenționează să crească drastic suma pe care o investește în producția de energie, după ce a raportat o dublare a profiturilor în 2021, scrie BBC.

Firma își propune să crească semnificativ producția în următorii cinci ani. Prețurile energiei au crescut în ultimele luni, deoarece cererea a depășit ofertele de petrol și gaze.

Războiul din Ucraina și reticența de a se baza pe Rusia pentru energie au adăugat presiunea de a găsi surse suplimentare de energie.

Săptămâna trecută Boris Johnson a vizitat Arabia Saudită pentru a încerca să convingă țara să elibereze mai mult petrol pe piețele mondiale pe termen scurt.

Arabia Saudită este cel mai mare producător din cartelul petrolier OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) și prin creșterea producției ar putea contribui la reducerea prețurilor la energie, care sunt în prezent la maxime din ultimii 14 ani.

Cu toate acestea, țara a fost condamnată pentru o serie de abuzuri ale drepturilor omului: implicarea sa în conflictul din Yemenul vecin, uciderea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, pentru încarcerarea dizidenților și pentru utilizarea pe scară largă a pedepsei capitale.

Piețele de energie au fost volatile în timpul pandemiei, deoarece schimbările bruște ale activității economice au influențat atât oferta, cât și cererea.

În 2020, profiturile Saudi Aramco au scăzut brusc, pe măsură ce economia mondială a încetinit. Dar o redeschidere în multe țări a dus la o creștere bruscă a prețurilor la energie în 2021. Acest lucru a sporit veniturile la toate marile companii producătoare de energie.

Saudi Aramco a declarat că plănuiește să-și majoreze cheltuielile de capital la 45-50 de miliarde de dolari în acest an, cu creșteri suplimentare până la jumătatea deceniului. Anul trecut, cheltuielile de capital au fost de 31,9 miliarde de dolari.

Compania își va ridica „capacitatea maximă durabilă” de țiței la 13 milioane de barili pe zi până în 2027, a spus compania. De asemenea, își propune să crească producția de gaze cu peste 50% până în 2030. Arabia Saudită a produs puțin peste 10 milioane de barili de petrol pe zi în februarie.

Compania petrolieră și-a dublat profitul net la 110 de miliarde de dolari în 2021, în creștere de la 49 de miliarde de dolari în 2020.

Prețul barilului de țiței Brent a crescut cu aproximativ 50% în 2021 și, în condițiile în care prețurile la energie rămân ridicate, analiștii se așteaptă ca profitul să crească în continuare în 2022.

Saudi Aramco a declarat că intenționează să dezvolte o capacitate semnificativă de export de hidrogen și să devină un lider global în tehnologia de captare și stocare a carbonului.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce la Chișinău obiceiuri din toate regiunile țării și reunește artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Publicul va avea acces gratuit la expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, spectacole cu dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate.

Îndrăgostiții de cultură și obiceiuri sunt invitați la Festivalul Tradițiilor Românești, la Grădina Botanică din Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

„Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova”, transmite DRRM.


Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, dar și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare.

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău