Autoritatea lui Putin în Rusia „se erodează lent”

23 Iun. 2022, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Iun. 2022, 10:22 // Actual //  bani.md

O caracteristică a conflictului din Ucraina în ultimele săptămâni a fost impasul militar în care s-a ajuns – și aparenta incapacitate a lui Vladimir Putin de a impune o strategie care să dea Rusiei un avantaj definitiv. Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, a publicat un eseu care sugerează că relativa inactivitate a președintelui reflectă „erodarea treptată” a autorității sale la Moscova, potrivit Sky News.

„Acum se presupune pe scară largă, în Occident, că nu va da înapoi în războiul cu Ucraina și, dacă lucrurile merg prost, va ataca”, scrie el.

„Un astfel de om nu trebuie să fie provocat. Cu toate acestea, imaginea începe să se destrame la margini. În spatele întregii lăudăroșenii, puterea sa se erodează încet.

„Simptomele acestui lucru se regăsesc nu în disponibilitatea de a face compromisuri în privința războiului, care rămâne absentă, ci mai degrabă într-o paralizie politică, insistând asupra strategiei sale stabilite pentru că nu se gândește la nimic mai bun de făcut.”

Potrivit expertului, evoluțiile recente ale conflictului – inclusiv discursul dlui Putin de săptămâna trecută de la Sankt Petersburg și actuala dispută cu Lituania cu privire la Kaliningrad – „se potrivesc cu erodarea treptată a autorității lui Putin în Rusia”.

„Elitele rusești se străduiesc să se acomodeze cu un război pe care Putin l-a început fără să se consulte și pe care nu știe cum să îl încheie în termeni favorabili”, spune el.

„El nu este dispus să își asume riscurile și mai mari necesare pentru a asigura o victorie militară (presupunând că acestea ar putea reuși), dar este incapabil să accepte ceva care ar arăta ca o înfrângere”.

Profesorul Freedman a afirmat că nimeni din elita Rusiei nu are idee cum să scape din această situație „sau, chiar dacă ar avea, nu are curajul politic și oportunitatea de a acționa împotriva lui Putin” – ceea ce înseamnă că o lovitură de stat pentru a-l răsturna este puțin probabilă.

„Strategia implicită a lui Putin este întotdeauna de a provoca durere, chiar dacă nu poate obține prea multe. Riscul unor acțiuni mai necugetate nu poate fi exclus.

„Cu toate acestea, nu ar trebui să presupunem că Rusia este inepuizabilă sau, doar pentru că nu putem alege un învingător în bătălie în acest moment, că războiul este destinat unui impas prelungit”, a mai spus el.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ