Autoritățile vor să reducă dependența de Cuciurgan. Câte companii vor participa la licitație

05 Oct. 2021, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Oct. 2021, 17:05 // Actual //  Lupu Eduard

În 2022, la licitația pentru achiziția energiei electrice, vor putea fi depuse mai multe oferte iar câștigătorul va furniza 70% din necesarul de energie electrică, iar compania care va ocupat locul 2 – 30%, potrivit declarației făcută la emisiunea ”În Profunzime” de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Următoarea licitație pentru achiziționarea de energie electrică va avea loc în februarie-martie 2022 și autoritățile încearcă să atragă și companiile ucrainene, ceea ce va permite obținerea celui mai bun preț.

”Din cauza problemelor legate de reglementarea diferită a pieței în Moldova și Ucraina, companiile ucrainene din acest an nu au putut participa pe deplin la licitația pentru furnizarea de energiei”, a explicat Spînu.

„Este extrem de important pentru noi să avem cel mai bun preț. Interesele cetățenilor sunt importante pentru noi. Diversificarea este importantă, pentru a crește securitatea energetică. Vrem să găsim cea mai bună formulă pentru a obține un preț bun la licitația din primăvara anului 2022, pentru a avea concurență, pentru a furniza energie electrică și a avea un preț bun”, – a precizat Andrei Spînu.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o întâlnire la Chișinău cu președintele Moldovei, Maia Sandu, a spus că multe companii energetice ucrainene intenționează să revină pe piața de furnizare a energiei electrice din Moldova.

Centrala de la Cuciurgan acoperă 80% din necesitățile de energie electrică a Republicii Moldova, restul 20% este asigurat de CET-uri.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău