Avertisment fără precedent de la oligarhul rus Oleg Deripaska: Rusia va rămâne fără bani în 2024

02 Mart. 2023, 17:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Mart. 2023, 17:36 // Actual //  MD Bani

Miliardarul Oleg Deripaska a declarat că Rusia şi-ar putea găsi visteria goală încă de anul viitor şi că are nevoie de investiţii din partea unor ţări „prietene” pentru a rupe din lanţurile sancţiunilor asupra economiei, scrie Bloomberg.

„Nu vor mai fi bani anul viitor”, a declarat Deripaska joi, la Forumul Economic Krasnoyarsk din Siberia. „Vom avea nevoie de investitori străini”. „Fondurile sunt deja reduse iar acest lucru a început să se simtă”, a spus Deripaska, fondatorul United Co, Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei.

Comentariile lui Deripaska sunt printre cele mai deschise declaraţii ale unui lider de afaceri rus, în condiţiile în care guvernul încearcă să dea peste cap marile companii, după ce a încheiat anul trecut cu un deficit fiscal record şi cu un buget încă pe minus la începutul anului 2023, screi ZF.

Deripaska, care a fost sancţionat de SUA din 2018, a fost, de asemenea, plasat sub sancţiuni europene după ce Rusia a atacat Ucraina în urmă cu un an. Îndelung vocal în chestiuni de politică economică, el a făcut apel la pace în săptămânile de după invazie, dar în ultimele luni a adoptat o poziţie mai precaută faţă de război.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit lui Deripaska, construirea unui „capitalism de stat nu este o opţiune” şi a avertizat cu privire la presiunea „serioasă” exercitată de sancţiuni.

„Rusia ar trebui să continue să dezvolte economia de piaţă”, a spus el. „Un investitor străin se va uita la modul în care un investitor rus face bani şi la condiţiile care există pe piaţă”.

Ţările care se laudă cu „resurse serioase” pot apărea ca posibili parteneri pentru Rusia, a spus Deripaska. Guvernul trebuie să se asigure că Rusia este atractivă pentru astfel de investitori, asigurând un climat de afaceri sigur, cu mai multe libertăţi economice şi concurenţă, potrivit magnatului.

„Am crezut că suntem o ţară europeană”, a spus Deripaska. „Acum, pentru următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic.”

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO