Avertisment teribil de la FMI: Ce e mai rău urmează să vină. Norii de furtună sunt mai negrii decât au fost de decenii

13 Oct. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Oct. 2022, 17:29 // Actual //  bani.md

Fondul Monetar Internaţional a avertizat cu privire la o înrăutăţire a perspectivelor pentru economia mondială, subliniind că eforturile de a gestiona cea mai ridicată inflaţie din ultimele decenii se pot adăuga la daunele generate de războiul din Ucraina şi de încetinirea economică a Chinei, scrie Bloomberg.

FMI şi-a redus prognoza pentru creşterea globală anul viitor la 2,7%, de la 2,9% în iulie şi 3,8% în ianuarie, adăugând că există o probabilitate de 25% ca avântul economic să încetinească la mai puţin de 2%.

Riscul de calculare greşită a politicilor a crescut brusc, deoarece creşterea rămâne fragilă şi pieţele dau semne de stres, a declarat marţi FMI în World Economic Outlook. Aproximativ o treime din economia globală riscă să se contracte anul viitor, în timp ce SUA, Uniunea Europeană şi China continuă să se blocheze.

Impactul înăspririi politicii monetare a Rezervei Federale va fi resimţit la nivel global, puterea dolarului faţă de valutele de pe pieţele emergente şi în curs de dezvoltare inăsprind inflaţia şi presiunile datoriei.

Excluzând încetinirea fără precedent din 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, performanţa de anul viitor ar fi cea mai slabă din 2009, ca urmare a crizei financiare globale.

„Ce e mai rău abia acum urmează să vină, iar pentru mulţi oameni, 2023 se va simţi ca o recesiune”, a scris economistul şef al creditorului, Pierre-Olivier Gourinchas, într-o prefaţă la raport. „Pe măsură ce norii de furtună se adună, factorii de decizie politică trebuie să păstreze o mână fermă.”

Avertismentul vine în momentul în care şefii de finanţe şi bănci centrale se adună la Washington pentru reuniunile anuale ale creditorilor. În cadrul deschiderii de luni, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că preţurile mai mari ale împrumuturilor în SUA, cea mai mare economie a lumii, „încep să provoace daune”, în timp ce preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a semnalat „pericolul real” al unei recesiuni globale.

Cu siguranţă, FMI vede un risc mai mare ca băncile centrale să nu poată gestiona corect situaţia, pe fondul presiunilor persistente ale preţurilor, o greşeală care le-ar costa credibilitatea şi nu ar face decât să crească eventualul cost de a aduce preţurile sub control.

Inflaţia va atinge vârful în cursul acestui an, prognozează FMI, cu o rată anuală de 8,8% şi va rămâne ridicată mai mult decât se aştepta anterior, încetinind doar la 6,5% anul viitor şi la 4,1% până în 2024.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO