AVIA INVEST: Preluarea Aeroportului din gestiunea concesionarului a avut loc într-un mod ilegal

13 Apr. 2023, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Apr. 2023, 11:06 // Actual //  bani.md

Preluarea Aeroportului din gestiunea concesionarului a avut loc într-un mod ilegal, iar Agenția Proprietăți Publice și-a depășit atribuțiile și a încălcat vădit toate normele legale prevăzute în asemenea situații.

Invitat la o emisiune televizată, avocatul Avia Invest a prezentat un șir de încălcări, care au fost admise de autorități pe cazul Aeroportului. Astfel, în lipsa unor documente executorii, a unei hotărâri irevocabile a instanței și în lipsa unor hotărâri de Guvern, APP a pătruns in spațiul administrat de Avia Invest și a preluat tot, inclusiv bunurile care aparțineau companiei.

Referitor la speculațiile privind lipsa investițiilor la aeroport, fostul director Avia Invest, invitat la emisiune, Petru Jardan a confirmat faptul că toate investițiile și lucrările de modernizare a aeroportului au fost coordonate cu autoritățile. Mai mult decât atât, investițiile făcute au fost confirmate de-a lungul anilor prin controale de audit efectuate atat de autorități, cât și auditori externi.

Calitatea lucrărilor de modernizare, care sunt acum criticate de unii formatori de opinie, sunt lipsite de baza profesională și competențe în domeniu. Mai mult decât atât, aceste speculații contravin și numeroaselor controale efectuate de instituțiile statului, care au recunoscut și aprobat prin acte calitatea lucrărilor de modernizare, la fiecare etapă de dare în exploatare.

Construcția unei noi piste de zbor la aeroport, care permite aterizarea și decolarea tuturor tipurilor de nave, care efectuează în prezent zboruri din și la Chișinău, este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura din țară, la care au lucrat specialiști și companii internaționale de renume, a menționat Petru Jardan, fost director Avia Invest.

Compania Avia Invest a efectuat în perioada de gestiune investiții în infrastructura aeroportului Chisinau de peste 70 de milioane de euro, iar bugetul statului a încasat miliarde de lei  sub formă de taxe și impozite.

Acuzațiile nefondate ale autorităților implicate în preluarea aeroportului, precum și a actualei conduceri a întreprinderii de stat privind starea aeroportului sunt calomnioase și dăunătoare, atât pentru activitatea Aeroportului, dar și din punct de vedete strategic atunci când este vorba de atragerea unor companii aeriene străine în Republica Moldova.

P

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău