Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  -0.6511%
 • USD
  17.7253
  -0.1992%
 • RUB
  0.2382
  -0.4198%
 • RON
  4.3418
  -0.6794%
 • UAH
  0.6416
  -0.1091%

Avocatul Poporului cu un îndemn către populație: „Virusul nu cruță pe nimeni și nu acceptă niciun fel de scuze”

15 Mart. 2021, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
15 Mart. 2021, 17:00 // Actual //  Fetco Veronica

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului vine cu un apel și menționează că criza pandemică a devenit mai accentuată din cauza nepăsării și a neglijării măsurilor de igienă cum ar fi purtarea măștii și a distanței sociale.

În acest context, Avocatul Poporului vine cu îndemnul de a analiza situația și de a deveni mai responsabili față de cei apropiați.

„Suntem în aceeași barcă –  adulți și copii, tineri și persoane în etate, miniștri și  țărani,  deputați și medici,  antreprenori și pedagogi etc. – și depindem unul de altul. Avem drepturi, dar și obligații pe care trebuie să le respectăm pentru a nu periclita securitatea publică, viață și sănătatea celor apropiați. Să respectam cu strictețe  regulile sanitare, să dam dovadă de responsabilitate și solidaritate civică!”. 

De asemenea, Avocatul Poporului vine cu îndemn față de autorități și solicită organizarea unui proces transparent de vaccinare precum și gestionarea procesului, astfel încât acestea să fie achiziționate în termeni optimi și la prețuri rezonabile.

 „Chem autoritățile de resort să urgenteze și să optimizeze, printr-o mai bună organizare,  procesul de vaccinare, inclusiv prin crearea unor liste de așteptare pentru imunizare: în caz de refuz a unor persoane să se treacă la următorii din listă, continuându-se în același timp  campania de informare a populației despre importanța procesului de imunizare anti COVID. Este salutabilă ideea instituirii unei platforme online de înregistrare pentru vaccinare.”

Avocatului Poporului vorbește și despre necesitatea eliberării unui certificat de vaccinare, care să asigure șansa mobilității persoanei care s-a imunizat.

Instituția vine cu un apel și la forțele de ordine, Astfel le recomandă să supravegheze cu strictețe respectarea cerințelor impuse de Comisia națională extraordinară de sănătate publică, în particular în transportul public, instituțiile publice, cele de comerț de agrement.

Potrivit instiuției sunt necesare acțiuni suplimentare pentru eficientizarea mecanismelor de sancționare a agenților economici care încalcă deciziile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

„Proporțiile dezastrului pot fi reduse. Să fim responsabili și solidari pentru a depăși criza!”

Realitatea LiveConferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
Președintele Gitanas Nauseda depune flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt
Declarații de presă ale președinților Maia Sandu și Gitanas Nauseda
Ediția „Igor Dodon răspunde”, din 14 mai 2021
Deschiderea conferinței științifico-practice internaționale „Consolidarea familiei – premisă fundamentală a promovării drepturilor copilului”, ediția a I-a
Lansarea proiectului de promovare şi susţinere a sportului naţional „CALEA SPRE TOKYO. HAI, MOLDOVA!”
Ceremonia oficială de întâmpinare a președintelui Gitanas Nauseda de către președintele Maia Sandu
„Dacă rămân acasă, merg la Științe Economice”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Membrii Comisiei Electorale Centrale se întrunesc în ședința extraordinară din 13 mai 2021
14 Mai 2021, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
14 Mai 2021, 11:39 // Actual //  Otilia Cotruța

Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova a eliberat, în premieră, Carnetul ATA pentru nanosatelitul Centrului Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei (CNTS a UTM). Carnetul ATA, ca document vamal care facilitează exportul temporar de bunuri, a fost solicitat de Universitatea Tehnică în legătură cu necesitatea testării funcționale a nanosatelitului pentru lansarea în spațiu, transmite MOLDPRES.

În baza Carnetului perfectat și eliberat de CCI, nanosatelitul TUMnanoSAT și accesoriile necesare sunt transportate în România, unde sunt suspuse operațiunilor de testare de către Institutul de Științe Spațiale din România, iar ulterior reîntroduse în Republica Moldova. Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional.

„Astfel, Centrul Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei a fost selectat de Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru runda a IV-a a Programului KiboCUBE pentru lansarea în acest an a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională (ISS) prin intermediul modulului experimental japonez JEM Small Satellite Orbital Deployer (J-SSOD). Conform CNTS al UTM, acest satelit este dezvoltat în conformitate cu standardul internațional CubeSat cu misiuni educaționale și de cercetare. Astfel, lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova în cadrul programului va avea un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale”, indică Camera de Comerţ şi Industrie.

În fiecare an, CCI elibera circa 150 de Carnete ATA. Însă, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, numărul carnetelor eliberate s-a redus considerabil. Conform datelor Camerei de Comerț Internaționale, în anul 2020, au fost eliberate peste 85 de mii de Carnete ATA, pentru mărfuri în valoare de circa 10 miliarde de dolari în comparație cu anul 2019, când au fost eliberate 190 de mii de Carnete ATA pentru mărfuri în valoare de peste 22 de miliarde de dolari.

Carnetul ATA este un document vamal internațional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate. Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziții, profesioniști din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentele profesionale.


 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso