Azerbaidjan, soluţia anti-Rusia: îşi va dubla până în 2027 livrările de gaze către UE

19 Iul. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iul. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Azerbaidjanul îşi va dubla până în 2027 livrările de gaze către UELa Baku, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi comisarul pentru energie, Kadri Simson, s-au întâlnit luni cu preşedintele Ilham Aliyev şi cu ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov.

Noul memorandum de înţelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei, semnat de preşedinta Comisiei şi de preşedintele azer, includ un angajament de a dubla capacitatea coridorului sudic al gazelor pentru ca, până în 2027, să se poată livra minimum 20 de miliarde de metri cubi anual către UE. Acest aspect va contribui la obiectivele de diversificare cuprinse în planul REPowerEU şi va ajuta Europa să pună capăt dependenţei de gazul rusesc.

În baza cooperării consolidate din domeniul energiei, Azerbaidjanul deja îşi majorează livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la un volum estimat de 12 miliarde de metri cubi în 2022.

UE şi Azerbaidjan negociază şi un nou acord cuprinzător, care va permite o cooperare consolidată într-o serie largă de sectoare, inclusiv diversificarea economică, investiţiile, comerţul şi valorificarea la maximum a potenţialului societăţii civile, evidenţiind totodată importanţa drepturilor omului şi a statului de drept.

În urma vizitei de luni de la Baku, Consiliul de Cooperare UE-Azerbaidjan se va întruni marţi la Bruxelles pentru a analiza relaţiile generale şi a discuta despre posibile domenii de interes reciproc pentru cooperare în viitor.

„Astăzi, prin acest nou memorandum de înţelegere, deschidem un alt capitol al cooperării noastre din domeniul energiei cu Azerbaidjan, un partener-cheie în eforturile pe care le depunem pentru a renunţa la combustibilii fosili din Rusia. Urmărim nu numai să consolidăm parteneriatul nostru existent, care garantează aprovizionarea stabilă şi fiabilă cu gaze a UE prin coridorul sudic al gazelor, ci şi să punem bazele unui parteneriat pe termen-lung în sectorul eficienţei energetice şi al energiei curate, având în vedere că atât noi, cât şi partenerul nostru urmărim realizarea obiectivelor Acordului de la Paris. Energia este însă doar unul dintre sectoarele în care ne putem consolida cooperarea cu Azerbaidjan şi abia aştept să valorificăm întregul potenţial al relaţiei noastre”, a declarat von der Leyen.

„Noul memorandum de înţelegere subliniază rolul strategic al coridorului sudic al gazelor în eforturile noastre de diversificare. Azerbaidjanul a majorat deja livrările de gaze naturale către UE, iar această tendinţă va continua: în acest an se vor realiza livrări suplimentare de până la 4 miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2027 se preconizează că volumele vor creşte de peste două ori. Cooperarea noastră este însă mai mult decât atât, accelerând implementarea surselor regenerabile de energie şi abordând problema emisiilor de metan; prin aceste măsuri va creşte siguranţa aprovizionării şi se va contribui la realizarea obiectivelor noastre climatice”, a spus comisarul pentru energie.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ