Banca elvețiană Credit Suisse a fost găsită vinovată într-un dosar de spălare de bani

28 Iun. 2022, 10:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iun. 2022, 10:24 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca elvețiană Credit Suisse a fost găsit vinovată și acuzată de implicare în spălare de bani legată de o rețea de droguri din Bulgaria.

Potrivit BBC, instanța penală din Elveția a constatat că banca nu a făcut suficient pentru a împiedica membrii grupului criminal să profite de pe urma traficului de cocaină în Europa.

După ce a fost găsită vinovată, banca a fost amendată cu aproximativ 1,7 milioane de lire sterline și a fost obligată să plătească 15 milioane de lire sterline guvernului elvețian.

Banca neagă acuzațiile și a spus că va face recurs împotriva deciziei.

O fostă jucătoare de tenis bulgară, Elena Pampoulova-Bergomi, care a lucrat o perioadă la bancă, a fost găsită vinovată de spălare de bani de cea mai înaltă instanță penală din Elveția și a primit o pedeapsă de 20 de luni de închisoare cu suspendare. Amenda ei de 1,7 milioane de lire sterline a fost, de asemenea, suspendată.

Instanța a audiat probe cu privire la rolul băncii în acceptarea de milioane de euro în depozite bancare între 2004 și 2008, despre care se spune că au fost obținuți din activitate criminală. Procurorii au spus că Pampoulova-Bergomi a construit o relație financiară informală cu fostul luptător bulgar Evelin Banev, care a fost o figură importantă într-o rețea europeană de contrabandă cu cocaină. Instanța a aflat că fostul jucător de tenis a strâns în mod regulat saci „plini cu numerar” – unele în valoare de echivalentul a 400.000 de lire sterline – de la oameni cunoscuți luptătorului.

Credit Suisse este a doua cea mai mare bancă din Elveția și neagă acuzațiile. Este pentru prima dată când o bancă elvețiană este implicată în astfel de proceduri penale.

Într-un comunicat, banca a scris că „își testează în mod continuu cadrul de combatere a spălării banilor și l-a consolidat de-a lungul timpului, în conformitate cu standardele de reglementare în evoluție”.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 0,7% în tranzacțiile de după-amiază luni, dar au încheiat ziua cu 0,4%.

Realitatea Live

12 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul ucrainean al Apărării ironizează turiștii ruși care au ales să se odihnească în Crimeea și, după exploziile de la baza aeriană militară rusă, părăsesc în grabă peninsula.

Centrul de presă al ministerului a publicat un videoclip amuzant, recomandându-le rușilor să refuze să viziteze Crimeea pentru a ocoli „vacanța de vară neplăcut de caldă”. Videoclipul a fost postat pe pagina de Twitter a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Vorbind sarcastic la două zile după exploziile de la Novofedorivka, armata ucraineană a lăsat să se înțeleagă riscul de a-și ruina vacanțele din cauza mai multor explozii la unitățile militare ale Rusiei din peninsula.

În mesaj, armata ucraineană trolează și trupele de ocupație ruse, sugerând că seria de explozii puternice la baza aeriană a fost rezultatul fumatului în locuri neautorizate.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău