Banca elvețiană Credit Suisse a fost găsită vinovată într-un dosar de spălare de bani

28 Iun. 2022, 10:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iun. 2022, 10:24 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca elvețiană Credit Suisse a fost găsit vinovată și acuzată de implicare în spălare de bani legată de o rețea de droguri din Bulgaria.

Potrivit BBC, instanța penală din Elveția a constatat că banca nu a făcut suficient pentru a împiedica membrii grupului criminal să profite de pe urma traficului de cocaină în Europa.

După ce a fost găsită vinovată, banca a fost amendată cu aproximativ 1,7 milioane de lire sterline și a fost obligată să plătească 15 milioane de lire sterline guvernului elvețian.

Banca neagă acuzațiile și a spus că va face recurs împotriva deciziei.

O fostă jucătoare de tenis bulgară, Elena Pampoulova-Bergomi, care a lucrat o perioadă la bancă, a fost găsită vinovată de spălare de bani de cea mai înaltă instanță penală din Elveția și a primit o pedeapsă de 20 de luni de închisoare cu suspendare. Amenda ei de 1,7 milioane de lire sterline a fost, de asemenea, suspendată.

Instanța a audiat probe cu privire la rolul băncii în acceptarea de milioane de euro în depozite bancare între 2004 și 2008, despre care se spune că au fost obținuți din activitate criminală. Procurorii au spus că Pampoulova-Bergomi a construit o relație financiară informală cu fostul luptător bulgar Evelin Banev, care a fost o figură importantă într-o rețea europeană de contrabandă cu cocaină. Instanța a aflat că fostul jucător de tenis a strâns în mod regulat saci „plini cu numerar” – unele în valoare de echivalentul a 400.000 de lire sterline – de la oameni cunoscuți luptătorului.

Credit Suisse este a doua cea mai mare bancă din Elveția și neagă acuzațiile. Este pentru prima dată când o bancă elvețiană este implicată în astfel de proceduri penale.

Într-un comunicat, banca a scris că „își testează în mod continuu cadrul de combatere a spălării banilor și l-a consolidat de-a lungul timpului, în conformitate cu standardele de reglementare în evoluție”.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 0,7% în tranzacțiile de după-amiază luni, dar au încheiat ziua cu 0,4%.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău