Lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare apărute în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.
Dacă criza va continua, oficialul a declarat pentru BBC că creșterile record ale prețurilor la alimente ar împinge sute de milioane de oameni în sărăcie.
Banca Mondială estimează că prețurile la alimente vor crește cu 37%. Acest lucru i-ar afecta cel mai mult pe cei săraci, care „vor mânca mai puțin și vor avea mai puțini bani pentru orice altceva, cum ar fi școala”.
„Este o catastrofă umană, adică nutriția scade. Dar apoi devine și o provocare politică pentru guvernele care nu pot face nimic în acest sens, nu au provocat-o și văd prețurile crescând”, a spus el.
Creșterile de preț sunt ample și profunde, a spus el: „Creștere prețurilor afectează uleiurile, cerealele, culturile de porumb, pentru că cresc când crește prețul grâului”.
Potrivit președintelui Băncii Mondiale, în lume au existat suficiente stocuri de alimente pentru a hrăni pe toată lumea. Stocurile globale sunt mari după standardele istorice, dar va trebui să existe un proces de partajare sau de vânzare pentru a duce hrana acolo unde este nevoie.
În viziunea lui, accentul trebuie să se pună pe creșterea livrărilor în întreaga lume de îngrășăminte și alimente, alături de asistență direcționată pentru cei mai săraci oameni.
De asemenea, șeful Băncii Mondiale a avertizat cu privire la o „criză în cadrul unei crize” care decurge din incapacitatea țărilor în curs de dezvoltare de a-și achita datoriile mari din cauza pandemiei, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie.
„Aceasta este o perspectivă foarte reală. Se întâmplă în unele țări, nu știm cât de departe va ajunge. Până la 60% dintre cele mai sărace țări în acest moment sunt fie în dificultate, fie cu risc mare de a fi îndatorate”, a spus el. „Trebuie să fim îngrijorați de o criză a datoriilor.”