Banca Mondială lansează un avertisment cutremurător: Coşmarul recesiunii se întoarce după loviturile încasate de bănci

04 Apr. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2023, 16:26 // Actual //  bani.md

Falimentele creditorilor americani Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank, urmate de salvarea Credit Suisse, şi turbulenţele care au urmat pe pieţele mondiale au reaprins riscul de recesiune care părea să se fi diminuat în urmă cu doar câteva săptămâni, avertizează Banca Mondială.

Traderii pariază acum că Rezerva Federală a terminat cu majorarea ratelor dobânzilor. Optimismul care a urmat redeschiderii economice a Chinei şi prăbuşirii preţurilor la energie la începutul acestui an s-a stins rapid, scrie Reuters.

„Pe termen mediu, ceea ce s-a întâmplat în ultima lună, o să impacteze creşerea globală care va fi mult mai slabă decât am estimat anterior”, a declarat Mike Riddell, senior manager la Allianz Global Investors.

Bancherii centrali monitorizează îndeaproape indicatorii economici şi presiunile care apar la nivelul sistemului bancar, pe lângă condiţiile de creditare care erau deja înăsprite, care ar putea să declanşeze o criză a creditelor.

Goldman Sachs estimează că înăsprirea standardelor de creditare bancară pe care o preconizează ar putea şterge cel puţin 0,25 până la 0,5 puncte procentuale din creşterea economică a SUA din 2023, echivalentul impactului a încă 25-50 de puncte de bază de majorare a ratelor Fed.

Pe măsură ce perspectivele devin din ce în ce mai sumbre, traderii au pariat marţi că o nouă majorare a dobânzii Fed este „precum datul cu banul”, pentru că măsura ar putea influenţa pozitiv economia, însă are de asemenea toate şansele să provoace probleme majore. Ratele BCE au scăzut uşor, până la 3,4%, de la 4%, cât erau la începutul lunii martie.

Acţiunile bancare la nivel global, care au scăzut cu doar 0,1% în martie şi care încă mai înregistrează câştiguri în acest an, par să semnaleze un risc redus de recesiune, dar îngrijorările continuă să crească.

Acţiunile bancare globale, care au avut o performanţă superioară indicelui MSCI World Stock Index înainte de turbulenţe, au scăzut cu aproape 15% în această lună. Sectoarele sensibile la perspectivele de creştere, precum sectorul imobiliar şi cel al petrolului şi gazelor naturale, înregistrează o evoluţie slabă în prezent.

Datele oferă în continuare surprize pozitive, arată un indice Citi Bank,  sugerând că indicii economic nu au suferit evoluţii negative care să sune alarma pentru recesiune.

Între timp, activitatea întreprinderilor din SUA şi din zona euro a accelerat mai mult decât se aştepta în martie.

„Datele (din SUA) au fost colectate în mare parte după prăbuşirea SVB, ceea ce sugerează că impactul negativ iniţial al incertitudinii a fost modest”, a declarat Kristoffer Kjær Lomholt, şeful departamentului FX şi analist-şef la Danske Bank.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO