Fundația Constantin Mimi susține refugiații din Ucraina. Cristina Frolov despre donații și implicare

21 Mart. 2022, 17:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
21 Mart. 2022, 17:57 // Oameni şi Idei //  MD Bani

1. De când Fundația Constantin Mimi se ocupă de campanii umanitare? Ce v-a motivat? Cum a început povestea?

Fundația Constantin Mimi a fost lansată în anul 2016. Ne-am propus să susținem prin intermediul acestei fundații proiecte din domeniul culturii și educației, dezvoltării regionale, precum și a proiectelor ecologice. În primul rând, pentru localitatea de baștină, unde continuăm să activăm deja în a șasea generație. Printre inițiativele susținute cu succes de Fundație în ultimii ani se numără burse pentru studenți, festivaluri și activități de împădurire în localitatea Bulboaca.

În momentul în care am aflat despre tragedia care se produce în țara vecină, în câteva ore ne-am mobilizat și ne-am implicat în acțiuni umanitare. Împreună cu fratele meu Adrian Trofim, ne-am implicat personal în susținerea refugiaților, calea cărora spre Chișinău trece prin preajma satului nostru de baștină – Bulboaca. La fel și la nivelul partenerilor Fundației. Castel Mimi a deschis două puncte cu alimente și băuturi calde, iar la unul dintre ele am asigurat un punct de acces la Wi-Fi pentru 500 de persoane simultan. În paralel, Hotelul Jolly Alon a luat decizia să ofere servicii de cazare fără adaos comercial, cazarea refugiaților fiind o prioritate, iar Distileria Bulboaca a pus la dispoziția punctelor prin care trec sau se cazează refugiații cantitatea necesară de dezinfectant.

2. În ce constă campania de caritate? Ce ați reușit să faceți până acum?

În prima săptămână de activitate, fundația a acumulat donații de peste o sută de mii de lei din care am procurat și donat cel mai necesar de ce era nevoie în primele zile: saltele, perne, seturi de lenjerie și plăpumi.

În ultima săptămână ne-am concentrat pe achiziții de alimente, pe care le-am transmis la un centru de cazare a refugiaților.

În același timp, cu ajutorul prietenilor fundației de peste hotare, am distribuit un ajutor umanitar din Marea Britanie, în special lucruri de primă necesitate pentru bebeluși și copii.

4. Colaborați și cu alți parteneri?

Am recepționat câteva donații din partea unor oameni de afaceri de peste hotare, în special prieteni. De exemplu, un vinificator renumit din Olanda a transferat o sumă chiar în prima săptămână.

4. Povestiți-ne despre posibilitatea de a face transferuri pe contul fundației… și unde vor ajunge acești bani.

La moment avem posibilitatea să recepționăm donații în monedă națională, euro și dolari SUA. Rechizitele contului de lei moldovenești sunt următoarele:

Fundația „Constantin MIMI”, Adresa: raionul Anenii Noi, s. Bulboaca, str. Dacia 1, Cod fiscal: 1016620006161, Codul băncii: MOBBMD22, IBAN: MD50MO2224ASV19139787100, OTP Banca

Pentru a asigura o transparență maximă, dar și să mărim capacitățile de a descoperi rapid necesitățile refugiaților, am instituit un consiliu care gestionează fundația pe perioada de criză.

Toate proiectele de finanțare vor fi aprobate de către consiliul Fundației, acesta fiind format din trei membri: prezentatoarea Lili Lozan, ziaristul Cristi Jardan și fondatoarea „MăiestrIA” Stela Moldovanu, cei care începând de astăzi, vor avea drept exclusiv pentru a decide solicitările de finanțare.

5. Ce presupune „Frați fără frontiere”?

Proiectul Frați fără frontiere a pornit din dorința de a oferi posibilitate fiecărui amator de vinuri să susțină comunitățile de voluntari din Republica Moldova și autoritățile de toate nivelurile, care se implică activ în ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Ei vor putea face aceasta prin procurarea unei sticle de vin „Frați” Castel Mimi. Producătorul de vinuri va dubla fiecare 15 lei din vânzarea vinului, iar suma colectată va fi transferată către Fundația „Constantin Mimi” din contul căreia se vor efectua toate acțiunile de binefacere.

Vinul „Frați” nu a fost selectat întâmplător. Acesta este un vin roșu sec, produs 50/50 din soiurile de struguri Merlot și Malbec. Acest cupaj l-am creat împreună cu fratele, Adrian Trofim și este foarte reprezentativ pentru campania lansată de Fundația „Constantin Mimi” – „Frați fără frontiere. Pentru că omenia nu are cetățenie”.

6. Cum vă găsesc persoanele care doresc să acorde ajutor refugiaților?

Din experiența primelor săptămâni, cel mai des, noi suntem contactați de doritorii de a susține refugiații. Dar, a fost un transfer de la o persoană cu care nu ne cunoaștem. Ba mai mult, când am vrut să-i mulțumim printr-o postare pentru ajutor, a spus că vrea pur și simplu să ajute oamenii ajunși la nevoie.

7. Care este aspectul cel mai greu când vine vorba de a ajuta oamenii?

Nu există piedici dacă vrei să ajuți. În primele două zile am dus la punctul de trecere Palanca câteva mii de tartine și un întreg set de utilaj de bucătărie la care voluntarii noștri au gătit chiar și zeamă. Peste o săptămână, Castel Mimi a decis să transfere către fundație bugetul rezervat pentru cadouri de opt martie.

8. Poate aveți vreo povestioară care v-a impresionat în aceste zile.

Voluntarii noștri s-au intersectat cu sute de tragedii, dar și istorii care ne-au demonstrat câtă omenie există în jurul nostru. Într-un moment am creat un grup mixt de voluntari pentru a reîmpacheta un ajutor umanitar de câteva sute de kilograme. Femei și mame din Ucraina și Moldova când s-au întâlnit împreună au tot plâns, ucrainencele povestind ororile acestei tragedii. Spre sfârșit deja se împrieteniseră și râdeau, parcă uitând de tot ce se întâmplă înafara ușilor.

9. De ce este important ca actele de caritate să fie făcute publice?

Bunătatea trebuie să genereze bunătate! Și asta e posibil doar prin exemple proprii, de cele mai multe ori prin promovare. Din start am renunțat să cheltuim măcar un ban în promovare, dar postăm pe pagina fundației absolut toate acțiunile și, în cazul în care donatorul nu este împotrivă, chiar și îi mulțumim.

10. Pe lângă aceasta, Castel Mimi are în derulare și alt proiect referitor la studenții care-și doresc o carieră în domeniul viticulturii. Despre ce anume este vorba?

Fundația Constantin Mimi a încheiat un acord de colaborare îndelungată cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova la solicitarea decanului Facultății de Viticultură și Horticultură, Gheorghe Nicolaescu. Împreună am ales 4 studenți în baza meritelor de studii, care ulterior au beneficiat de burse și cadouri. Această inițiativa este doar un început. Tindem să încurajăm tinerii să învețe cât mai bine și să devină specialiști  în vinificație, de care toată industria vitivinicolă are mare nevoie. Vom îndemna toți producătorii de vin și divin să se alăture acestui proiect prin contribuție financiară și prin crearea locurilor de stagiare, muncă ulterioară pentru studenți. La momentul actual avem două companii care au decis sa ne susțină – Distileria Bulboaca și Castel Mimi, dar repet, suntem doar la început de drum.

11. Ce vă propuneți să dezvoltați în viitor?

Înainte de pandemie începusem un proiect de informare a agenților economici și a persoanelor active din satele vecine cu vinăria. Oameni din Văratic, Speia, Bulboaca, Telița erau invitați la seminare și informare despre piața turistica, rigorile turiștilor din țările vecine, opțiunile de finanțare de către partenerii de dezvoltare și colaborarea cu vinăria Castel Mimi.

Încă un proiect la care continuăm să lucrăm, deocamdată fără mediatizare, este dezvoltarea satului de baștină, prin dezvoltarea turismului în localitate și în raion. Ne propunem să dezvoltăm acest sat, inclusiv prin crearea unor trasee turistice, chiar prin stimularea oamenilor din Bulboaca să-și deschidă pensiuni și alte atracții pentru turism.

P. 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 15:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 15:43 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul a adoptat modificări importante la regulamentul privind organizarea de licitații pentru atribuirea statutului de producător eligibil în sectorul energiei regenerabile. Această decizie este strâns legată de planurile de instalare a parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW, marcând un pas semnificativ spre atingerea obiectivelor de decarbonizare a economiei, conform Ministerului Energiei.

Potrivit noilor reglementări, cerințele de participare la licitații au fost simplificate și debirocratizate, iar procedurile de organizare și desfășurare a acestora au fost streamline-uite. Câștigătorii licitațiilor vor beneficia de un preț fix garantat pentru energia electrică produsă timp de 15 ani.

Se estimează că investiția necesară pentru construcția parcurilor eoliene și a centralelor fotovoltaice va ajunge la aproximativ 190 de milioane de euro până în 2025. Odată ce aceste proiecte vor deveni operaționale, ponderea energiei electrice din surse regenerabile va crește semnificativ, de la 10% la sfârșitul anului 2023, la 16,6%. Acest lucru va contribui la îndeplinirea angajamentului național de a ajunge la o pondere de 30% energie regenerabilă în consumul final până în 2030, conform declarațiilor secretarului de stat al Ministerului Energiei, Andrei Grițco.

În cadrul modificărilor, s-a prevăzut includerea în comisia de licitație a unui reprezentant al societății civile, ales printr-o procedură transparentă, iar investitorii vor avea posibilitatea de a trimite cererile și propunerile în format electronic la o adresă dedicată. De asemenea, investitorii străini nerezidenți vor putea participa la licitații, iar numărul de documente de autorizare necesare va fi redus.

Moldova aplică mai multe mecanisme de susținere a energiei regenerabile, inclusiv facturarea netă, tariful fix și prețul fix acordat prin licitații. Capacitatea instalată a centralelor electrice care produc energie din surse regenerabile a ajuns la aproximativ 343 MW în ianuarie 2024, dublându-se față de ianuarie 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău