Băncile din RM vor înceta operațiunile cu firmele din Belarus? Ce spune BNM

27 Mai 2021, 10:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
27 Mai 2021, 10:17 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Banca Națională a Moldovei a negat informațiile care au apărut pe unele canale de Telegram, potrivit cărora autoritatea de reglementare ar fi avertizat băncile comerciale moldovenești să înceteze operațiunile cu unele companii din Belarus înainte de 3 iunie în legătură cu sancțiunile împotriva Belarusului. Aceleași canale s-au referit la un comunicat de presă al ProCreditBank, care ar fi anunțat suspendarea plăților în baza contractelor cu bieloruși din 3 iunie, printr-un ordin al Băncii Naționale. De fapt, comunicatul de presă ProCreditBank este despre altceva, scrie Newsmaker.

Ce s-a întâmplat

Unele canale moldovenești de Telegram au raportat că Moldova „interzice importul de produse ale întreprinderilor de stat din Belarus, iar Banca Națională a Moldovei a trimis o scrisoare tuturor companiilor care lucrează cu Belarus privind suspendarea operațiunilor bancare începând cu 3 iunie”.

În plus, pe unul dintre canale, autorii postării s-au referit la „decizia publicată pe site-ul web ProCreditBank, care ar relatat despre „impunerea unei interdicții (sancțiuni) asupra importului de produse ale întreprinderilor de stat din Belarus Belneftekhim, Grodno Azot, Belshina, Grodnokhimvolokno, Lakokraska, Naftan și Polotsksteklovolokno.”

Canalul a raportat, de asemenea, că „sancțiunile pot afecta întreprinderile concernului Belneftekhim: Mogilevkhimvolokno, Svetlogorskkhimvolokno, Gomelsteklo și Eximoil LTD”.

Ce spune Banca Națională

Banca Națională a negat informații că ar fi trimis „scrisori cu acest conținut” băncilor comerciale. BNM nu a raportat niciun detaliu că blocarea operațiunilor este în principiu posibilă.

Ce a spus, de fapt, ProCreditBank

De fapt, banca comercială a avertizat cu privire la posibila blocare a tranzacțiilor cu companiile din Belarus de către băncile corespondente sau băncile intermediare, referindu-se la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA (OFAC), care a impus sancțiuni împotriva a nouă întreprinderi din Belarus. Vorbim despre fabricile petrochimice și chimice din Belarus.

„Astfel, plățile de la și în favoarea acestor companii și a diviziunilor acestora în cadrul unor noi contracte nu sunt posibile, iar în cadrul contractelor vechi sunt posibile doar până la 03.06.2021 și doar pentru a înceta relațiile de afaceri”, a declarat banca într-un comunicat.

ProCreditBank a clarificat că, având în vedere incertitudinea situației, „băncile corespondente și băncile intermediare pot lua decizii indiferent de politica OFAC. Există riscul ca plățile să fie blocate și ulterior oprite fără a rambursa banii plătitorilor, chiar dacă acestea sunt legale. De asemenea, banca a subliniat că nu este responsabilă pentru plățile suspendate ale băncilor corespondente sau ale băncilor intermediare.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău