În anul 2021 PAS a ridicat 9,2 mil. de lei din bugetul de stat. „Plus, minus noi primim 1 mil. de lei pe lună. În primele luni până la parlamentare era o sumă mai mică”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
Întrebat dacă partidul intenționează să doneze acești bani, Spînu a spus că PAS a luptat pentru finanțarea partidelor din bugetul de stat din anul 2009. „Această luptă în care au fost implicați, experți, ONG-uri, partide politice a dus la situația ca partidele politice să fie finanțate din bugetul de stat, corect fără scheme, fără corupție și fără bani murdari pentru a-și susține activitatea politică curată”.
Partidele politice au dreptul să primească anual finanţare de la bugetul de stat prin intermediul CEC. Regulamentul privind finanțarea partidelor politice, inclusiv metodologia de calcul, este aprobat de către CEC. Cuantumul alocaţiilor pentru acest scop se aprobă în legea bugetară anuală, cota procentuală constituind 0,1% din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială prevăzute de legislaţie, şi se distribuie în funcție de performanțele partidelor, după cum urmează:
30% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare;
30% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale;
15% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;
7,5% – partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;
7,5% – partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale;
5% – partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;
5% – partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.