Banii nu cumpără fericirea la clădirea luxoasă din New York! Ce s-a întâmplat?

27 Sept. 2021, 05:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2021, 05:35 // Au Bani //  MD Bani

Ascensoare defecte, inundații și zgomote intolerabile sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă zilnic miliardarii rezidenți într-una din cele mai scumpe și frumoase clădiri din New York, scrie BBC.

Acum, locuitorii blocului zgârie-nori de la 432 Park Avenue, cunoscută ca „strada miliardarilor” din Manhattan, dau în judecată dezvoltatorii pentru că nu au soluționat aproximativ 1.500 de presupuse defecte ale clădirii.

În plângere se arată că problemele clădirii au „pus în pericol și au deranjat” locuitorii și oaspeții.

Blocul a fost dat în folosință în 2015. Printre cumpărători s-au numărat Jennifer Lopez și fostul logodnic Alex Rodriguez, magnatul saudit Fawaz Alhokair și un membru al familiei care deține marca Jose Cuervo Tequila, potrivit New York Times. Unitățile individuale s-au vândut cu zeci de milioane de dolari fiecare, se spune în ziar.

Procesul de 250 de milioane de dolari depus joi la Curtea Supremă din New York a declarat că problemele din clădire au inclus o explozie electrică în iunie care a lăsat locuitorii fără curent electric și zgomote și vibrații inexplicabile „oribile”.

Cifra nu include daune punitive sau procese individuale care pot veni ulterior.

Un total de 1.500 de defecte de construcție și proiectare au fost identificate de inginerii angajați de consiliul de apartamente al clădirii.

New York Times a citat că un rezident descrie jgheabul de gunoi al turnului ca sunând „ca o bombă” atunci când este folosit.

Multe dintre probleme sunt descrise în proces drept „probleme de siguranță a vieții”. Procesul susține că lifturile clădirii, de exemplu, i-au lăsat pe locuitori blocați ore în șir în mai multe rânduri.

“Proprietarii de unități au plătit zeci de milioane de dolari pentru a achiziționa unități. Departe de spațiile ultra-luxoase cărora li s-a promis, totuși, proprietarilor de unități li s-a vândut o clădire afectată de avarii și eșecuri”, se arată în plângere.

Sponsorul clădirii – o companie formată din dezvoltatorii CIM Group și Macklowe Properties pentru a construi turnul – a declarat într-o declarație adresată presei locale că 432 Park este „primul rezident din Manhattan” și o „adăugire iconică” la orizont.

Declarația susține, de asemenea, că consiliul de condominii „a restricționat accesul” la proprietate pentru a soluționa problemele și că asociația de proprietari și „anumiți rezidenți vocali” își înțeleg greșit obligațiile de sponsor.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO