Moldovenii se înghesuie să ia credite. Cu cât s-au ieftinit împrumuturile

26 Sept. 2021, 08:56
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2021, 08:56 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Moldovenii se grăbesc să cumpere tot ce au visat și n-au îndrăznit în 2020 – an de criză: produse electronice, electro-casnice sau locuințe. Datele Băncii Naționale arată că în luna august 2021, creditele noi acordate au constituit 4 miliarde de lei, în creștere cu 53,6 la sută față de luna august 2020.

Din suma totală a împrumuturilor acordate, 70 la sută sau 2,7 miliarde de lei  sunt credite în monedă națională, cu 13,5 la sută mai puțin față de luna precedentă și 43 la sută mai mult comparativ cu august 2020.

Totodată, 29,8 la sută reprezintă creditele în valută, al căror volum recalculat în MDL a constituit 1 199,0 milioane lei (+7,2 la sută față de luna precedentă și +90,6 la sută față de august 2020).

Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai atractive au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 52,3 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 32,2 la sută din totalul creditelor. Perioada scurtă de timp pentru care sunt acordate creditele denotă faptul că în mare parte băncile acordă împrumuturi de consum.

Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 6,78 la sută, la cele în valută – 3,89 la sută, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,44 la sută. Comparativ cu luna precedentă, creditele s-au ieftinit cu 0,11 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 8,23 la sută, persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 8,62 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 5,44 la sută. La creditele în valută, rata medie s-a micșorat cu 0,01 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 3,89 la sută și  persoanelor fizice – cu o rată de 6,97 la sută. Persoanele fizice care practică activitate nu au apelat la acest tip de credite.

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, rata medie nominală ponderată la creditele acordate în moneda națională a scăzut cu 1,02 p.p., la cele în valută – cu 0,30 p.p., iar la cele atașate la cursul valutei – cu 0,25 p.p.

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău