Bătălie pentru Consiliul de supraveghere al BNM! Gavrilița și Lemne, la un pas de a fi numiți

20 Iul. 2023, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iul. 2023, 12:28 // Actual //  bani.md

Candidatura fostului premier Natalia Gavrilița și a vicepreședintelui CNPF, Vitalie Lemne urmează a fi propuse parlamentului pentru a fi votate în Consiliul de supraveghere al BNM.

„Astăzi am evaluat în ședința comisiei Economie, Buget, Finanțe, dosarele persoanelor care și-au depus candidatura la cele 4 funcții vacante de membru al consiliului de supraveghere BNM. Am decis să propunem plenului Parlamentului candidaturile Nataliei Gavrilița, prim-ministru în perioada 2021-2023  Vitalie Lemne, actual vicepreședinte CNPF”, potrivit declarației președintelui Comisei economie buget și finanțe, Radu Marian.

Odată numite, aceste persoane vor avea o lună ca să renunțe la funcțiile și afilierile care sunt incompatibile cu legea.

În perioada următoare, Comisia pe care o conduc va propune alte două persoane în această funcție importantă.

Parlamentul a lansat concursul public pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). 17 candidați s-au înscris pentru cele 4 funcții în cadrul consiliului. Celor patru membri nesalariați Alexandru Pelin, Dumitru Ursu, Vadim Enicov și Valeriu Iașan le expiră mandatele în data 25 iulie.

Mandatele celor patru expiră la finele lunii iulie, ei fiind numiți de Parlament în anul 2016 pentru o perioadă de şapte ani.

Potrivit anunțului Parlamentului, candidatul trebuie să întrunească următoarele cerinţe: să deţină cetăţenia Republicii Moldova; să aibă studii superioare; să se bucure de o bună reputație; să nu aibă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate;

Să nu aibă în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională pentru încălcarea obligației prevăzute la art.7 alin.(2) lit.a) din Legea privind evaluarea integrității instituționale; să aibă o experiență de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul financiar, juridic sau de audit ori într-o funcție științifică sau academică în aceste domenii; să aibă capacitatea deplină de exercițiu; să nu fi îndeplinit vârsta necesară dreptului la pensie pentru limita de vârstă; să fie apt, din punct de vedere al stării sănătății, pentru exercitarea funcției publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 09:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 09:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a identificat mai multe încălcări comise de S.R.L. „Bălți-gaz” în activitatea sa de distribuție a gazelor naturale în perioada 2022 – iunie 2024, în urma unui control planificat. Potrivit autorității de reglementare, compania a prestat servicii în afara cadrului legal și a încălcat norme esențiale privind transparența, proprietatea și gestiunea investițiilor.

ANRE a constata că „Bălți-gaz” a furnizat gaze naturale în valoare de peste 491,6 mii lei către consumatori finali din localități în care nu deținea licență, prestând astfel servicii în afara ariei autorizate. Operatorul a emis avize de racordare fără a obține acordul deținătorilor legali ai rețelelor de gaze, o practică ce încalcă grav normele privind dreptul de proprietate comună.

Reglementatorul susține că nu a fost respectată obligația de a ține o evidență contabilă separată pentru activitățile reglementate, aspect esențial în stabilirea tarifelor corecte pentru consumatori.

ANRE a constatat nerespectarea cerințelor privind planificarea și aprobarea investițiilor, fapt care a dus la imposibilitatea recuperării acestora prin tarif. În urma constatărilor, Consiliul de administrație al ANRE a dispus mai multe acțiuni corective: respectarea procedurilor legale de racordare și interzicerea includerii cheltuielilor nejustificate în tarif, implementarea evidenței contabile separate conform metodologiei în vigoare, asigurarea transparenței în planificarea și realizarea investițiilor reglementate și raportarea către ANRE, în termen de 3 luni, a tuturor acțiunilor întreprinse pentru corectarea abaterilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ