Bikini, costumul de baie care a revoluţionat moda anilor 50, a împlinit 75 de ani. A devenit un simbol al eliberării

06 Iul. 2021, 14:30
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 14:30 // Au Bani //  MD Bani

În 1946, inginerul Louis Réard a prezentat primul costum de baie din două piese: bikini. Lumea modei era consternată. Nici măcar Vogue nu l-a prezentat atunci pe copertă, arată Deutsche Welle într-o analiză.

Inginerul specializat în construcţii de maşini, Louis Réard, a fost nevoit să angajeze o dansatoare de striptease, pe Micheline Bernardini, pentru a prezenta în premieră bikini, pe 5 iulie 1946, întrucât nu a putut convinge o manechină profesionistă. Momentul nu fusese ales întâmplător. Armata SUA tocmai realizase un test nuclear pe atolul Bikini, din Pacificul de Sud, şi toată lumea era agitată. La fel de explozivă urma să fie descoperirea din lumea modei pentru plajă. Réard nu se înşelase. La acea vreme, atât de multă piele (corp dezgolit) întrecea limitele. Apărătorii moralei erau pe baricade: femeia trebuia, imediat după război, să se îmbrace cu rochii şi şorţuri şi să nu se dezbrace fără jenă, scrie g4media.

Semi-acoperită către un nou viitor

Ani la rând, bikini a fost exclus din spaţiul public, chiar şi faimosa revistă de modă „Vogue” l-a respins. Vedetele marelui ecran, precum Marilyn Monroe şi Brigitte Bardot, nu au renunţat însă la costumul de baie din două piese, cu care se lăsau fotografiate în mod constant.

Cel târziu după lansarea filmului „James Bond îl vânează pe Dr. No”, în anul 1962, revoluţia era înfăptuită. Modelul purtat de Ursula Andress în această peliculă a intrat în istorie drept „Bikini- Dr. No”. În anii ’60, avântul noii piese de rezistenţă din garderoba feminină nu a mai putut fi oprit. A cunoscut multipe şi diferite forme, incluzând varianta autocolantă „Trikini” sau modelul cu bustul gol, „Monokini” – acesta nereuşind însă să se impună. Revoluţionarea modei costumelor de baie a coincis cu consolidarea drepturilor femeilor. Apărea pilula anticoncepţională, ca şi minijupul, iar establishmentul era respins în acţiunile stundenţeşti din anii ’60. Bikini devenea, pentru multe femei, un simbol al eliberării.

Bikini se impune în faţa rochiei de mireasă

Bikini nu şi-a pierdut nimic din fascinaţia pe care continuă să o exercite. Între timp nu mai este nevoie de insistenţe pentru ca manechinele să poarte cele mai noi modele pe podiumul de prezentare. În anii 80 şi 90, punctul culminant al anumitor prezentări de modă nu îl mai marcau rochiile de mireasă, ci costumele de baie în două piese. Supermodele, precum Claudia Schiffer, Linda Evanghelista sau Naomi Campbel, abia aşteptau astfel de prezentări.

Bikini este o piesă de rezistenţă, aproape fiecare femeie poartă costumul de baie din două piese, indiferent că este vorba despre adolescente cu măsuri de manechin sau femei de toate vârstele, între care nu toate atât de suple. Tocmai acestora din urmă li se adresează în fiecare primăvară revistele de modă, care propun noi diete pentru „silueta de bikini”.

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău