Bikini, costumul de baie care a revoluţionat moda anilor 50, a împlinit 75 de ani. A devenit un simbol al eliberării

06 Iul. 2021, 14:30
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Iul. 2021, 14:30 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

În 1946, inginerul Louis Réard a prezentat primul costum de baie din două piese: bikini. Lumea modei era consternată. Nici măcar Vogue nu l-a prezentat atunci pe copertă, arată Deutsche Welle într-o analiză.

Inginerul specializat în construcţii de maşini, Louis Réard, a fost nevoit să angajeze o dansatoare de striptease, pe Micheline Bernardini, pentru a prezenta în premieră bikini, pe 5 iulie 1946, întrucât nu a putut convinge o manechină profesionistă. Momentul nu fusese ales întâmplător. Armata SUA tocmai realizase un test nuclear pe atolul Bikini, din Pacificul de Sud, şi toată lumea era agitată. La fel de explozivă urma să fie descoperirea din lumea modei pentru plajă. Réard nu se înşelase. La acea vreme, atât de multă piele (corp dezgolit) întrecea limitele. Apărătorii moralei erau pe baricade: femeia trebuia, imediat după război, să se îmbrace cu rochii şi şorţuri şi să nu se dezbrace fără jenă, scrie g4media.

Semi-acoperită către un nou viitor

Ani la rând, bikini a fost exclus din spaţiul public, chiar şi faimosa revistă de modă „Vogue” l-a respins. Vedetele marelui ecran, precum Marilyn Monroe şi Brigitte Bardot, nu au renunţat însă la costumul de baie din două piese, cu care se lăsau fotografiate în mod constant.

Cel târziu după lansarea filmului „James Bond îl vânează pe Dr. No”, în anul 1962, revoluţia era înfăptuită. Modelul purtat de Ursula Andress în această peliculă a intrat în istorie drept „Bikini- Dr. No”. În anii ’60, avântul noii piese de rezistenţă din garderoba feminină nu a mai putut fi oprit. A cunoscut multipe şi diferite forme, incluzând varianta autocolantă „Trikini” sau modelul cu bustul gol, „Monokini” – acesta nereuşind însă să se impună. Revoluţionarea modei costumelor de baie a coincis cu consolidarea drepturilor femeilor. Apărea pilula anticoncepţională, ca şi minijupul, iar establishmentul era respins în acţiunile stundenţeşti din anii ’60. Bikini devenea, pentru multe femei, un simbol al eliberării.

Bikini se impune în faţa rochiei de mireasă

Bikini nu şi-a pierdut nimic din fascinaţia pe care continuă să o exercite. Între timp nu mai este nevoie de insistenţe pentru ca manechinele să poarte cele mai noi modele pe podiumul de prezentare. În anii 80 şi 90, punctul culminant al anumitor prezentări de modă nu îl mai marcau rochiile de mireasă, ci costumele de baie în două piese. Supermodele, precum Claudia Schiffer, Linda Evanghelista sau Naomi Campbel, abia aşteptau astfel de prezentări.

Bikini este o piesă de rezistenţă, aproape fiecare femeie poartă costumul de baie din două piese, indiferent că este vorba despre adolescente cu măsuri de manechin sau femei de toate vârstele, între care nu toate atât de suple. Tocmai acestora din urmă li se adresează în fiecare primăvară revistele de modă, care propun noi diete pentru „silueta de bikini”.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală