Bikini, costumul de baie care a revoluţionat moda anilor 50, a împlinit 75 de ani. A devenit un simbol al eliberării

06 Iul. 2021, 14:30
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 14:30 // Au Bani //  MD Bani

În 1946, inginerul Louis Réard a prezentat primul costum de baie din două piese: bikini. Lumea modei era consternată. Nici măcar Vogue nu l-a prezentat atunci pe copertă, arată Deutsche Welle într-o analiză.

Inginerul specializat în construcţii de maşini, Louis Réard, a fost nevoit să angajeze o dansatoare de striptease, pe Micheline Bernardini, pentru a prezenta în premieră bikini, pe 5 iulie 1946, întrucât nu a putut convinge o manechină profesionistă. Momentul nu fusese ales întâmplător. Armata SUA tocmai realizase un test nuclear pe atolul Bikini, din Pacificul de Sud, şi toată lumea era agitată. La fel de explozivă urma să fie descoperirea din lumea modei pentru plajă. Réard nu se înşelase. La acea vreme, atât de multă piele (corp dezgolit) întrecea limitele. Apărătorii moralei erau pe baricade: femeia trebuia, imediat după război, să se îmbrace cu rochii şi şorţuri şi să nu se dezbrace fără jenă, scrie g4media.

Semi-acoperită către un nou viitor

Ani la rând, bikini a fost exclus din spaţiul public, chiar şi faimosa revistă de modă „Vogue” l-a respins. Vedetele marelui ecran, precum Marilyn Monroe şi Brigitte Bardot, nu au renunţat însă la costumul de baie din două piese, cu care se lăsau fotografiate în mod constant.

Cel târziu după lansarea filmului „James Bond îl vânează pe Dr. No”, în anul 1962, revoluţia era înfăptuită. Modelul purtat de Ursula Andress în această peliculă a intrat în istorie drept „Bikini- Dr. No”. În anii ’60, avântul noii piese de rezistenţă din garderoba feminină nu a mai putut fi oprit. A cunoscut multipe şi diferite forme, incluzând varianta autocolantă „Trikini” sau modelul cu bustul gol, „Monokini” – acesta nereuşind însă să se impună. Revoluţionarea modei costumelor de baie a coincis cu consolidarea drepturilor femeilor. Apărea pilula anticoncepţională, ca şi minijupul, iar establishmentul era respins în acţiunile stundenţeşti din anii ’60. Bikini devenea, pentru multe femei, un simbol al eliberării.

Bikini se impune în faţa rochiei de mireasă

Bikini nu şi-a pierdut nimic din fascinaţia pe care continuă să o exercite. Între timp nu mai este nevoie de insistenţe pentru ca manechinele să poarte cele mai noi modele pe podiumul de prezentare. În anii 80 şi 90, punctul culminant al anumitor prezentări de modă nu îl mai marcau rochiile de mireasă, ci costumele de baie în două piese. Supermodele, precum Claudia Schiffer, Linda Evanghelista sau Naomi Campbel, abia aşteptau astfel de prezentări.

Bikini este o piesă de rezistenţă, aproape fiecare femeie poartă costumul de baie din două piese, indiferent că este vorba despre adolescente cu măsuri de manechin sau femei de toate vârstele, între care nu toate atât de suple. Tocmai acestora din urmă li se adresează în fiecare primăvară revistele de modă, care propun noi diete pentru „silueta de bikini”.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău