Bilanţul teribil al cutremurului din Turcia a trecut de 15.000 de morţi

09 Feb. 2023, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Feb. 2023, 09:51 // Actual //  bani.md

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apărat răspunsul guvernului său la cele două cutremure catastrofale, afirmând că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului. Cel puţin 15.000 de persoane au murit în Turcia şi în nordul Siriei, scrie BBC

Criticii au susţinut că răspunsul serviciilor de urgenţă a fost prea lent şi că guvernul a fost slab pregătit. Erdogan a recunoscut că guvernul a întâmpinat unele probleme, dar a declarat că situaţia este acum „sub control”.

Liderul principalului partid de opoziţie din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, nu a fost de acord. „Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, acela este Erdogan”, a spus el.

Preşedintele a respins acuzaţia şi a declarat că este nevoie de unitate în urma dezastrului: „Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfăşoare campanii negative în interes politic”, a declarat el reporterilor din Hatay.

Mii de supravieţuitori au petrecut o a treia noapte în frig, iar speranţa dispare pentru mulţi dintre cei prinşi sub dărâmături.

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat că supravieţuitorii ar putea fi puternic afectaţi de temperaturile scăzute.

„Avem o mulţime de oameni care au supravieţuit în aer liber, în condiţii din ce în ce mai rele şi îngrozitoare”, a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenţie în caz de cutremur al OMS.

„Suntem în pericol de a asista la un dezastru secundar care ar putea provoca daune mai multor persoane decât dezastrul iniţial dacă nu ne mişcăm în acelaşi ritm şi cu aceeaşi intensitate cu care o facem în ceea ce priveşte căutarea şi salvarea.”

În Siria, ţară vecină, eforturile de ajutorare au fost complicate de anii de conflict care au distrus infrastructura.

Punctul de trecere Bab al-Hawa dintre Turcia şi Siria a fost închis de la cutremur, deoarece drumurile au fost grav avariate.

În timp ce un oficial de rang înalt al ONU a declarat că drumul ar putea fi accesibil în curând, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a confirmat că ţara lucrează pentru a deschide alte două treceri de frontieră pentru a ajuta la intrarea ajutoarelor în ţară.

„Există unele dificultăţi în ceea ce priveşte ajutoarele Turciei şi ale comunităţii internaţionale care ajung în Siria. Din acest motiv, se depun eforturi pentru a deschide încă două treceri de frontieră”, a declarat el.

UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria, în urma unei cereri de asistenţă din partea guvernului, dar a precizat că ajutorul trebuie să fie livrat atât în zonele controlate de guvern, cât şi în cele controlate de rebeli.

Peste 1 500 de persoane au murit numai în provincia Idlib, iar un consilier al preşedintelui sirian Bashar al-Assad a declarat că sancţiunile împiedică Siria să primească ajutorul de care are nevoie.

„Nu avem suficiente buldozere, nu avem suficiente macarale, nu avem suficient petrol din cauza sancţiunilor europene şi americane”, a declarat Bouthaina Shabban.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO