Bill Gates colaborează cu Warren Buffett. Vor construi un nou tip de reactor nuclear

03 Iun. 2021, 13:41
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Iun. 2021, 13:41 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Bill Gates va colabora cu Warren Buffett și vor contrui un nou tip de reactor nuclear în statul Wyoming. Centrala care va purta numele Natrium.

„Acesta este drumul cel mai rapid şi clar pentru a trece la o amprentă negativă de carbon”, a spus Mark Gordon, guvernatorul statului Wyoming.

Reactorul va fi amplasat pe locul unei centrale de cărbune care urmează să se închidă.

„Această sursă inovativă de energie curată constă într-un reactor avansat dotat cu săruri lichide utilizate pentru stocarea energiei. Este capabilă să accelereze producţia de electricitate în funcţie de cerere sau de disponibilitatea resurselor regenerabile. Tehnologia Natrium va fi disponibiliă cel târziu la sfârşitul anilor 2020. Aceasta va fi prima tehnologie avansată disponibilă pentru comercializare,” a declarat Gates într-o conferință de presă.

Potrivit surselor, lucrările vor dura aproximativ 7 ani, iar costurile se ridică la 1 miliard de dolari.

Miliardarul afirmă că investiţia lui este una revoluţionară. „Credem că Natrium va fi un exemplu care va genera schimbarea pentru industria energetică”, a afirmat Bill Gates. co-fondator Microsoft Corporation.

Totuşi, specialiştii în energie nucleară spun că reactoarele rapide pot veni cu riscuri mult mai mari comparativ cu cele convenţionale. Asta pentru că ele trebuie alimentate cu combustibil mult mai des, iar un lanţ de aprovizionare care deserveşte o astfel de unitate poate fi o ţintă atractivă pentru terorişti.

Realitatea Live21 Iun. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 16:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O replică a picturii de renume mondial „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci s-a vândut vineri unui colecționar european pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari la Casa de licitații Christie’s.

Copia, cunoscută sub numele de „Hekking Mona Lisa”, se aștepta să se vândă cu o sumă de 200.000 până la 300.000 de euro într-o licitație online. S-a vândut de aproximativ 10 ori mai mult.

„Aceasta este o nebunie, acesta este un record absolut pentru o replică „Mona Lisa”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Christie pentru Reuters.

Numită după proprietarul său anterior, Raymond Hekking, se credea că replica a fost pictată la începutul secolului al XVII-lea de un pictor italian.

Hekking a spus că deține adevărata „Mona Lisa”, potrivit casei de licitații. El a spus că un aspect similar a fost returnat la Muzeul Luvru după ce tabloul adevărat a fost furat în 1914.

„Arta provoacă, fascinează, uneori obsedează”, a spus Pierre Etienne, director internațional de picturi Old Master la casa de licitații.

„Această lucrare și istoria sa ilustrează fascinația pe care Mona Lisa și aura lui Leonardo da Vinci le-au păstrat întotdeauna”, a spus casa de licitații.