Moneda digitală Bitcoin a urcat duminică la un nou maxim istoric, de 58.354 dolari, păstrând tendința din ultimele 2 luni care i-a dus capitalizarea de piață la peste 1 trilion de dolari, relatează BBC.
Cea mai populară criptomonedă din lume a crescut cu 20% în ultima săptămână și cu 90% de la începutul anului, după ce a căpătat susținerea mai multor companii importante, ca Tesla Inc, Mastercard Inc și BNY Mellon.
Recent, Tesla a anunțat că a investit 1,5 miliarde de dolari în criptomonedă. Criptomoneda are un palmares al fluctuațiilor majore de prețuri și a scăzut brusc de mai multe ori de când a fost creată, în 2009. Bitcoin a început anul la valoarea de aproximativ 28.900 de dolari, potrivit cifrelor CoinDesk.
După ce a trecut de pragul de 40.000 de dolari la începutul lunii ianuarie, a scăzut la aproximativ 30.000 de dolari până la sfârșitul lunii. Cu toate acestea, după ce a depășit 50.000 de dolari pe 16 februarie, a continuat trendul ascendent, depășind 58.000 de dolari duminică. Această tendință a fost în mare măsură stimulată de companiile care au adoptat Bitcoin ca metodă de plată.
Elon Musk a dezvăluit săptămâna trecută că producătorul de mașini electrice Tesla a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și îl va accepta ca monedă de plată pentru mașinile.
Mastercard intenționează, de asemenea, să accepte Bitcoin ca formă de plată, în timp ce BlackRock, cel mai mare fond de active din lume, explorează modalități prin care poate utiliza moneda digitală.
Pandemia de COVID-19 a avut, de asemenea, un rol în creșterea prețurilor Bitcoin, deoarece mai mulți oameni fac cumpărături online.
Dar mai mulți economiști spun că Bitcoin ar trebui să fie mai puțin folosit ca monedă și mai mult ca un instrument de tranzacționare speculativ.
Reputatul economistNouriel Roubini a spus că moneda virtuală are o utilizare practică foarte scăzută și nu oferă un venit constant, ca obligațiunile sau acțiunile. „Din moment ce valoarea fundamentală a Bitcoin este zero şi ar fi chiar negativă dacă s-ar aplica o taxă de poluare, în condiţiile în care producţia de Bitcoin consumă cantităţi imense de energie şi poluează masiv, eu estimez că actuala bulă se va sparge până la urmă”, a spus economistul.