Bitcoinul se prăbuşeşte pe fondul eşecului din El Salvador, prima ţară care a adoptat criptomoneda ca mijloc de plată

08 Sept. 2021, 16:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
08 Sept. 2021, 16:04 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Bitcoinul se află pe minus cu 9,4% în ultimele 24 de ore, scăzând de dimineaţă cu până la 14% pe fondul deciziei autorităţilor din El Salvador de a adopta moneda digitală ca mijloc oficial de plată, notează Yahoo Finance.

În prezent, cea mai valoroasă criptomonedă din lume se tranzacţionează la circa 46.200 de dolari, după ce depăşise cu mult pragul de 50.000 de dolari în ziua de marţi, 7 septembrie, scrie Ziarul Financiar.

Unii cetăţeni salvadorieni şi-au manifestat dezacordul în ceea ce priveşte decizia Congresului, în condiţiile în care se tem că volatilitatea Bitcoinului va genera un grad prea ridicat de risc în rândurile investitorilor. Totodată, populaţia şi-a exprimat incertitudinea cu privire la activităţile ilegale şi tranzacţiile ilicite realizate prin intermediul monedei virtuale.

Marţi, peste 1.000 de oameni au protestat împotriva adopţiei Bitcoinului ca mijloc de plată.

„Există frici conform cărora ţara va deveni cunoscută drept un paradis al deţinerilor în Bitcoin, fapt ce ar putea atrage un tip nepotrivit de investiţii din partea unor grupuri infracţionale care încearcă să rămână anonime”, spune Susannah Streeter, analist de piaţă în cadrul companiei de servicii financiare Hargreaves Lansdown din Londra.

Totodată, decizia s-a confruntat cu o serie de probleme tehnice. Iniţial, portofelul digital Chivo, dezvoltat de guvernul din San Salvador, nu a fost disponibil pe platformele Apple şi Huawei.

Ulterior, aplicaţia nu a putut face faţă numărului de înregistrări, iar guvernul a fost nevoit să oprească temporar operaţiunile pentru a creşte capacitatea platformei.

Odată ce preţul a început să scadă brusc, preşedintele salvadorian Nayib Bukele a scris pe Twitter că ţara a „profitat de declin” şi a cumpărat alţi 150 de Bitcoini. În total, El Salvador deţine 550 de criptomonede care valorează circa 27 de milioane de dolari.

De altfel, au scăzut şi acţiunile unor companii care au expunere pe piaţa crypto, precum Coinbase (minus 4%) şi MicroStrategy (minus 9%).

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău