Bitcoinul şi „crucea morţii”: Evoluția criptomonedei în anul în care banca bogaţilor din SUA anticipează rate mai mari

16 Ian. 2022, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2022, 16:15 // Actual //  bani.md

Aşa-numitul Bitcoin „death cross” (crucea morţii) – un indice specific pieţelor de tip „bear” care apare când media mobilă (moving average, MA) pe 50 de zile scade sub media mobilă pe 200 de zile – pare că va fi confirmat săptămâna aceasta pe fondul temerilor privind retragerea ajutoarelor lansate de banca centrală americană, o evoluţie pesimistă în ceea ce priveşte preţul Bitcoinului şi altor active de risc, scrie CoinDesk, citat de Ziarul Financiar.

Gigantul bancar Goldman Sachs preconizează că banca centrală a Statelor Unite (Fed) va majora ratele dobânzilor de cel puţin patru ori în 2022, în contextul în care anticipase anterior trei creşteri ale ratelor, conform Bloomberg.

Cel mai recent raport privind piaţa muncii din SUA, care a arătat că nivelul şomajului a scăzut la 3,9%, a întărit argumentele potrivit cărora Fed va sincroniza creşterea ratelor dobânzilor cu încheierea achiziţiilor de active din luna martie.

Aşa cum arată furnizorul de date CME Group, investitorii oferă o probabilitate de 73% ca Fed să efectueze o majorare de 25 de puncte de bază în martie, de la 61% săptămâna trecută.

Fricile provocate de noile decizii ale Fed au acaparat piaţa crypto spre sfârşitul ultimului trimestru, după ce instituţia americană şi-a îndreptat atenţia către controlarea inflaţiei, principalul obiectiv fiind, până nu demult, susţinerea forţei de muncă. În decembrie, Fed, a anunţat cel puţin trei majorări ale ratelor până la sfârşitul anului 2022 şi oprirea programului de cumpărare de active până în luna martie.

Bitcoinul a stabilit un record de aproape 69.000 de dolari pe 10 noiembrie, scăzând între timp cu aproape 40%. Acum, indicele „death cross”, cuplat cu perspectivele macro, ar putea stimula pesimismul din interiorul pieţei.

Datele indicelui, calculate pentru a prezice următoarea piaţă de tip „bear”, sunt mixte. Conform unor studii realizate de exchange-ul cu expunere pe crypto Kraken, multe rezultate ale aşa-zisului „death cross”, inclusiv cele din 2014 şi 2018, au coincis „ori cu un sell-off în zilele ulterioare, ori cu un trend descendent care a confirmat piaţa bear”.

Totuşi, „crucile” din iunie 2021, martie 2020 şi octombrie 2019 au fost semnale false, conform cărora industria criptomonedelor se îndreaptă către o perioadă acută de declin. Mai mult, consolidarea care a avut loc în urma datelor „death cross” din iunie 2021 a generat un nou val de optimist de-a lungul segmentului crypto. Adesea, piaţa este pregătită să revină pe creştere odată ce este confirmat un indice de tip MA.

La ora publicării ştirii, preţul unui Bitcoin atingea 41.864 de dolari, în creştere cu 0,6% în ultimele 24 de ore.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Apr. 2025, 16:51 // Actual //  bani.md

Legătura strânsă dintre fraţi şi tradiţia producerii vinurilor Castel Mimi a stat la baza creării unui vin produs de fraţii Cristina şi Adrian Trofim, proprietarii castelului vinicol. Fraţi este dedicat tuturor fraţilor şi surorilor care au astfel un motiv în plus să se revadă, la un pahar de vin.

Cupajul din soiurile internaţionale de struguri Malbec şi Merlot, produs în proporţie de 50% la 50%, a fost lansat pentru prima dată în anul 2021. De atunci, vinul a obţinut doar medalii de Aur la concursurile mondiale şi locale de specialitate.

În cadrul degustărilor în orb, experţii internaţionali de la Mundus Vini Spring Tasting, Gilbert &Gaillard, Portugal Wine Trophy şi Berliner Wine Trophy i-au dat note maxime vinului Fraţi, care a revenit cu Aur de la toate aceste competiţii prestigioase. Cupajul a fost apreciat cu Aur şi acasă, la concursul naţional Vinul Moldovei Ediţia II-a, desfăşurat în toamna anului 2023, de către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din Republica Moldova.

Vinul Fraţi completează Seria Clasică a vinăriei Castel Mimi. Produs prin metoda tradiţională de prelucrare a strugurilor, vinul roşu sec este maturat timp de opt luni în butoaie de stejar francez, arbori cu o durată de viaţă de peste 200 de ani.

Fiecare sticlă îmbuteliată conţine nu doar vin, dar şi istoria, şi valorile familiei, iar sărbătorile de Paşti sunt un prilej potrivit pentru a sta la masa de sărbătoare alături cei dragi alături, la o vorbă bună şi un pahar de vin de înaltă calitate.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ