Blocada financiară a Rusiei de către țările pe care Kremlinul le numește „prietenoase” continuă să se intensifice

23 Mai 2024, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mai 2024, 12:21 // Actual //  bani.md

După Turcia, Emiratele Arabe Unite și China, în Mongolia au apărut probleme cu plățile pentru companiile rusești. Alexander Knobel, șeful Laboratorului internațional de cercetare în comerțul exterior de la RANEPA, a vorbit miercuri despre acest lucru la conferința „Perspective pentru dezvoltarea cooperării comerciale, economice și de investiții între Mongolia și țările UEE”.

Potrivit acestuia, băncile mongole se tem de riscul unor sancțiuni secundare ale SUA – adică măsuri pentru încălcarea regimului actual de sancțiuni. În decembrie, Trezoreria SUA a primit puteri suplimentare care îi permit să iasă din sistemul financiar american orice bancă din lume care contribuie la complexul militar-industrial rus.

„Această problemă trebuie rezolvată la nivel bilateral”, a spus Knobel, citat de TASS. Cu toate acestea, până acum eforturile diplomatice ale Ministerului rus de Externe și ale Kremlinului nu au dat roade.

Negocierile cu Turcia, ale cărei bănci blochează plățile din Rusia de la începutul anului, au început din februarie. Dar nu a fost posibil să se rezolve problema, a recunoscut în aprilie ambasadorul Rusiei la Ankara Alexey Erhov. El a dat vina pe „americani și Uniunea Europeană” pentru ceea ce se întâmplă, care, potrivit diplomatului, „distrug construcția comerțului și cooperării economice ruso-turce”.

În continuare, au apărut dificultăți în Emiratele Arabe Unite, unul dintre cele mai mari „noduri” anti-sancțiuni ale economiei ruse. Potrivit Reuters, băncile au înăsprit masiv cerințele pentru a respecta sancțiunile, iar First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au blocat mai multe conturi asociate cu tranzacționarea cu bunuri rusești.

În China, 80% din acordurile cu Rusia au fost suspendate începând cu luna martie, au estimat experții de la Institutul de Cercetare Financiară Chong-yang de la Universitatea Populară Chineză din Beijing. În cele mai mari bănci, plățile au început să înghețe săptămâni întregi, au declarat importatorii ruși pentru The Moscow Times. Exportatorii chinezi apelează la băncile mici sau la operatorii de plăți subterani pentru ajutor, iar unii, din disperare, refuză în principiu să colaboreze cu Rusia, a scris Reuters.

Vizita președintelui rus Vladimir Putin în China pare să fi fost neputincioasă să corecteze situația. În urma negocierilor cu președintele chinez Xi Jinping, Putin nu a anunțat măsuri specifice pentru a rezolva problema plăților.

„Este posibil să înțelegem motivele comportamentului marilor instituții financiare – nimeni nu vrea să sufere pierderi”, s-a justificat președintele rus, încheind vizita.

„Soluțiile sunt posibile, există. Desigur, trebuie susținute la nivel de stat într-un fel sau altul. Sper că acesta va fi cazul”, a spus Putin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ