BNM invită: „Dă sens banilor”, în cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară

17 Mart. 2021, 14:40
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2021, 14:40 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei (BNM) lansează mai multe activități pentru Săptămâna Internațională de Educație Financiară, în perioada 22-26 martie 2021.Acestea sunt destinate elevilor, studenților, publicului larg, mediului de afaceri etc.

„Interesul cetățenilor pentru educația financiară este în continuă creștere și răspunde necesităților de implicare tot mai activă a populației de diferite vârste și ocupații în activități ce contribuie la incluziunea financiară. La acest eveniment, promovat la nivel național de către Banca Națională de mai mulți ani, au aderat autorități, instituții și asociații cu diverse profiluri de activitate. Noua realitate pe care o trăim alături de întreaga comunitate globală ne reorientează spre o abordare on-line a evenimentului, dar interacțiunea dintre participanți va fi activă și oferă tuturor doritorilor posibilitatea de a participa”, menționează guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Astfel, săptămâna viitoare, vor fi realizate o serie de activități, precum campania de informare și sensibilizare a publicului, prin intermediul produselor multimedia – videografice, videoghiduri și podcasturi. Acestea cuprind tematici, cum ar fi utilizarea în siguranță a cardului de plată, cum inițiem o afacere online, la ce să fim atenți când luăm un credit, de la economii la investiții, de ce se iau decizii de politică monetară etc.

Totodată, va fi lansată platforma de educație financiară – Moldova Banking Hub – destinată elevilor, studenților și profesorilor care vor avea posibilitatea să discute cu experții băncii centrale la diverse subiecte din domeniul financiar-bancar.

În același timp, vor fi organizate activități în parteneriat cu Clubul Presei Economice – cursuri de instruire pentru studenții de la Facultatea jurnalism și științe ale comunicării, și cu Centrul Analitic Independent  Expert Grup – ateliere de instruire pentru publicul larg, care vor finaliza cu un quiz interactiv, iar câștigătorii vor primi certificate de participare.

BNM va mai organiza vizite virtuale în muzeul instituției, precum și o expoziție virtuală de monedă a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

De asemenea, pentru a promova educația financiară în cele mai îndepărtate colțuri ale țării, BNM și Expert-Grup au instruit mai mulți elevi și studenți, care vor desfășura lecții online pentru semenii lor, în localitățile de baștină, la tema „Dă sens banilor”. Candidații pentru titlul de ambasador al educației financiare au fost selectați în cadrul unui concurs public, organizat anul trecut.

Doritorii de a participa la Săptămâna Internațională de Educație Financiară, se pot înregistra completând formularulhttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfugwK1Ebsg4mZ9ekWhTRFruope6_yTWmH7TBhOrUJpfKo6KQ/viewform

sau pot transmite solicitarea pe adresa electronică educatia.financiara@bnm.md

BNM se alătură în fiecare an evenimentului Global Money Week, în cadrul căruia publicul din aproape 175 de țări își exprimă dorința de a învăța să se orienteze  în lumea financiară actuală, care se dezvoltă cu pași rapizi și joacă un rol tot mai important în viața de zi cu zi.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 09:28 // Actual //  bani.md

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale în România, Victor Ponta ar fi singurul candidat capabil să-l învingă pe George Simion într-un tur doi, arată cel mai recent sondaj realizat de Sociopol. Potrivit directorului institutului, Mirel Palada, configurația electorală pare deja bine conturată, iar șansele ca trendul să se schimbe până la finalul campaniei sunt minime.

Potrivit presei române, sondajul indică o prezență relativ scăzută la urne, estimată la doar 54% din populația cu drept de vot, dintre care doar o mică parte este încă nehotărâtă. Această stabilitate a opțiunilor electorale, coroborată cu apropierea sărbătorilor pascale, face improbabilă o schimbare majoră în clasamentul preferințelor alegătorilor.

George Simion conduce în continuare clasamentul cu un avans considerabil, însă Victor Ponta reușește să se impună ca principalul contracandidat. Fostul premier beneficiază atât de sprijinul unei mari părți a electoratului PSD, cât și de un segment suveranist, ceea ce îi oferă un avantaj strategic în turul al doilea.

„Simion este confortabil pe primul loc, dar Ponta e singurul care depășește 20% în turul întâi și poate aduna suficiente voturi pentru a-l învinge în turul doi”, a declarat Mirel Palada la România TV.

Nicușor Dan, considerat inițial o opțiune puternică, este tras în jos de un electorat progresist fragmentat, în special de ascensiunea Elenei Lasconi, care reușește să capteze circa 10% din preferințele alegătorilor.

Crin Antonescu, susținut formal de alianța PSD-PNL, pare să nu convingă baza electorală comună a celor două partide. Mulți dintre susținătorii lor migrează fie către Nicușor Dan, fie către Victor Ponta, ceea ce slăbește poziția candidatului de compromis.

Potrivit lui Palada, cheia turului doi o reprezintă votul pesediștilor: „Dacă Ponta e în turul doi, alegătorii PSD vor vota cu al lor. Dacă ajunge un progresist, aceștia se vor orienta spre Simion, cu care împărtășesc valori mai apropiate decât cu progresiștii.”

Așadar, doar Victor Ponta are capacitatea de a coaliza un electorat suficient de larg pentru a-l învinge pe Simion. Restul candidaților, chiar dacă reușesc o mobilizare surpriză, nu pot asigura transferul necesar de voturi în turul decisiv.

Un alt factor important este dezinteresul crescut pentru politică în perioada sărbătorilor. „Oamenii se pregătesc de Paște, nu de alegeri. Campania va avea eficiență scăzută, atât din partea alegătorilor, cât și din partea activiștilor”, a mai spus Palada.

Amintim că Victor Ponta recent a fost la Chișinău și a declarat că, dintre numeroasele proiecte de sprijin oferite Republicii Moldova în perioada mandatului său de prim-ministru, cele mai apropiate de sufletul său rămân investițiile în grădinițe și sprijinul acordat maternității din Chișinău, subliniind că adevărata frăție dintre România și Moldova se măsoară prin îmbunătățirea concretă a vieții oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, nu prin simboluri politice sau festivisme.