Bomba negocierilor cu rușii. Gazprom a vrut să pună datoria Moldovagaz în cârca bugetului Moldovei

03 Nov. 2021, 09:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Nov. 2021, 09:57 // Actual //  bani.md

După efectuarea unui audit, Moldovagaz urmează să ajungă la o înțelegere cu Gazprom cum va fi stinsă datoria. „Avem patru, cinci luni ca să facem auditul ne vom strădui să-l facem cât mai repede. Vom merge pe o licitație internațională”, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii la Postul Public Moldova 1.

Ministrul Infrastructurii a precizat că până a se ajunge la o înțelegere cu Gazprom, concernul rus insista ca datoria istorică a Moldovagaz să fie trecută pe bugetul țării.

Dacă până la aceste discuții Gazprom își dorea un acord cu Guvernul Republicii Moldova, noi am zis că nu este corect, deoarece este o datorie comercială și nu poate fi ridicată la nivel de datorie suverană. Datoria trebuie să rămână una reglementată între Moldovagaz și Gazprom” a menționat Spînu.

Până la 1 mai trebuie să se ajungă la o înțelegere dintre Moldovagaz și Gazprom, iar în baza acestor înțelegeri se va discuta și în cadrul comisii interguvernamnetale moldo-ruse cum va fi reglementată datoria.

Dacă anumite datorii sunt puse sub semnul întrebării, de alte nu putem fugi. Anumite creanțe sunt ale unor companii deținute de stat cum este Termoelectrica și are 2 miliarde de lei. Întrebarea este cum o achităm sau cum ajutăm compania să achite creanța. CET Nord care are o datorie de 130 mil.  de lei. Sper să găsim o soluție și să deblocăm conturile”, a afirmat Spînu.

În opinia ministrului, pe parcursul a 30 de ani în care s-au semnat protocoale nu a fost rezolvată problema acestor datorii. Unele dintre ele sunt încă din anul 1994. ”Este important să fie stabilită suma acestor creanțe după care în 5 ani să se găsească soluții de reeșalonare”.

În protocolul contractului la gaz dintre Moldovagaz și Gazprom nu se regăsește suma datoriei pe care urmează să o ramburseze compania moldovenească. Aceasta urmează a fi stabilită după efectuarea auditului.

Anterior, secretarul de presă al Gazprom, Serghei Cuprianov spunea că datoria Moldovagaz față de concernul rus este de 403 mil. USD, dar cu tot cu penalități se ridică la 709 mil. USD.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău