Bomba zilei! Stația Back-to-Back de la Vulcănești va fi gata la Paștele Cailor. Evaluarea ofertelor, suspendată

27 Oct. 2022, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2022, 15:16 // Actual //  Lupu Eduard

Procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru construcția stației Back-to-Back Vulcănești în cadrul primei etape a licitației a fost temporar suspendat, anunță Ministerul Infrastructurii într-un răspuns oferit pentru BANI.MD.

„Unul din scopurile construcției unei stații Back-to-Back Vulcănești era sincronizarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E). Având în vedere că la data de 16 martie 2022 s-a finalizat procedura de sincronizare a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu ENTSO-E, procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru construcția stației Back-to-Back Vulcănești în cadrul primei etape a licitației a fost temporar suspendat”, se mai arată în răspunsul Ministerului Infrastructurii.

Drept urmare, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, urmare unui acord comun cu finanțatorii Proiectului (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Banca Mondială) au convenit să se elaboreze un studiu, cu suportul Băncii Mondiale, în scopul evaluării beneficiilor tehnice și economice ale construcției unei stații Back-to-Back la Vulcănești, având în vedere starea actuală a sistemului, fluxurile de buclă identificate după sincronizare și evoluția actuală a pieței.

Urmare rezultatelor evaluării tehnice și economice, se planifică emiterea deciziei finale privind necesitatea construcției unei stații Back-to-Back la Vulcănești până la sfârșitul lunii octombrie 2022.

În data de 31 martie, Parlamentul a aprobat, PROIECTUL privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat de nenumărate ori că scopul proiectului este asigurarea securității energetice a statului prin interconectarea Republicii Moldova cu piața de energie a Uniunii Europene, cât și crearea unui mediu concurențial favorabil pe piața energiei electrice.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău