Bomba zilei! Un fost inspector anti-corupție din Moldova a ajuns cel mai mare furnizor de GPL al Ucrainei

10 Ian. 2024, 12:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2024, 12:04 // Actual //  bani.md

Datele recente prezentate la Kiev dezvăluie o schimbare semnificativă în structura furnizorilor de gaze lichefiate pentru Ucraina în luna decembrie, cu compania românească Vixon Gas în fruntea clasamentului, devenind cel mai mare furnizor al țării în această perioadă.

Potrivit informațiilor furnizate de A-95 Consulting Group și prezentate de publicația Enkorr, Vixon Gas a livrat 7,9 mii de tone de gaz petrol lichefiat (GPL) în Ucraina în decembrie, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă, de 6 ori mai mult decât în luna noiembrie. Această ascensiune rapidă plasează compania românească pe primul loc în topul furnizorilor de GPL pentru Ucraina.

Vixon Gas SRL, înființată în 2013 și cu 21 de angajați, are la bază o cifră de afaceri de 412,5 milioane de lei și un profit de 31 milioane de lei în 2022, înregistrând o creștere de 40,55% comparativ cu anul anterior. Cu un acționar unic înregistrat în Cipru, Dolent Limited, și cu director general cetățean moldovean, Dorian Șura, compania a devenit un jucător de frunte pe piața ucraineană de GPL, scrie profit.ro.

Dorian Șura, administrator și director general al Vixon Gas, cu experiență anterioară la Moldintergaz și Rompetrol Moldova, a ocupat anterior funcția de inspector de criminalitate la „ministerul de interne al Republicii Moldova, Interpol, departamentul de combatere a crimei organizate și corupției” timp de 7 ani, între 1995 și 2002.

În timp ce Vixon Gas a devenit cel mai mare furnizor de GPL al Ucrainei în decembrie, al doilea loc a fost ocupat de Exori FZC din Emiratele Arabe Unite, înregistrat înregistrat în aceeași perioadă cu o creștere de 2,5 ori a livrărilor către Ucraina, ajungând la 5,1 mii tone. Pe locul trei se află comerciantul român Takida, care operează terminalul de gaze lichefiate din Mangalia și care și-a majorat livrările de gaze către Ucraina de la 2,1 mii tone la 4,5 mii tone în decembrie.

Deși 2 din primii 3 furnizori de GPL ai Ucrainei sunt români, totalul livrărilor din România în decembrie a înregistrat o scădere de 20% față de noiembrie, ajungând la 27 mii tone, din cauza reducerii aprovizionării pe căile feroviare și maritime. În contrast, livrările din Polonia au crescut la 27,9 mii tone, înregistrând o creștere de 10% față de noiembrie.

Importurile ucrainene de GPL de origine americană au atins un maxim lunar în decembrie, cu o creștere de 22%, ajungând la 22,6 mii tone. Cele mai mari volume de GPL american au fost furnizate prin vecinii sudici ai Ucrainei, cu 18,7 mii de tone expediate din România, Bulgaria și Republica Moldova, în timp ce doar 2,9 mii de tone au fost primite din Polonia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală