Summitul așa-numitului grup BRICS, compus din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud a fost unul istoric pentru Organizație. De anul viitor alte cinci state – Argentina, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Egiptul, dar şi, surpriză, Iranul- se vor alătura grupului.
Este a doua extindere din istoria grupului, care se concentrează pe dezvoltarea economică și pe creșterea vocii membrilor săi în forurile globale.
Construit pornind de la un termen inventat inițial de fostul economist de la Goldman Sachs Jim O’Neill pentru a descrie oportunitățile de investiții pe piețele emergente cheie, grupul a persistat în ciuda diferențelor profunde între sistemele politice și economice ale membrilor săi.
Primul summit a avut loc în 2009, cu patru membri, la care s-a adăugat Africa de Sud în anul următor. BRICS a lansat Noua sa Bancă de Dezvoltare în 2015.
Acum, 22 de țări și-au exprimat în mod oficial interesul de a adera la bloc, în timp ce tot atâtea au făcut, de asemenea, cercetări informale, a declarat luna trecută ambasadorul sud-african la BRICS, Anil Sooklal.
Țările au o serie de motive pentru a depune cereri, de la interesul pentru inițiative economice specifice, cum ar fi tranziția la monede locale, până la „provocarea SUA”, potrivit Mihaelei Papa, cercetător senior în cadrul Rising Power Alliances Project de la Universitatea Tufts din SUA, citată de CNN.
„Apoi, există cei care doresc un acces mai ușor către China sau la alte țări BRICS sau un control mai mare în timpul tensiunilor și incertitudinilor legate de marile puteri”, a spus ea, adăugând că, pentru membri, „a decide asupra extinderii înseamnă a decide asupra viitoarei direcții a grupului”.
Noii membri cu influență economică ar putea cataliza capacitatea grupului de a remodela sau de a crea alternative la instituțiile globale de putere existente.
Alegerea de a include țări care sunt în mod deschis antagoniste față de Occident, cum ar fi Iranul, ar putea face ca grupul să se transforme și mai mult într-un bloc anti-occidental, spun experții.
Adăugarea de noi membri este probabil să aibă cel puțin unele efecte pozitive pentru cel mai puternic membru al grupului, China, mai ales că Xi încearcă să își poziționeze țara ca lider în revizuirea unui sistem condus de SUA pe care îl consideră ca fiind înclinat să limiteze ascensiunea țării sale.
„Cu cât sunt mai mulți membri și mai diverși, cu atât mai puternic pot pretinde o voce colectivă și cu atât mai mult China, ca cea mai mare economie, va pretinde conducerea și reprezentarea lumii în curs de dezvoltare”, a declarat Yun Sun, director al Programului China la centrul de reflecție Stimson din Washington.
Interesul larg al țărilor de a adera la BRICS este, de asemenea, un impuls pentru Putin – care rămâne binevenit în cadrul blocului, în ciuda faptului că este văzut ca un paria și un criminal de război în Occident. De asemenea, indică o diferență tot mai mare între prioritățile acelor țări care se aliniază BRICS și națiunile occidentale bogate care s-au unit împotriva lui în sprijinul Ucrainei, spun analiștii.
Secretarul general ONU a afirmat la Summitul BRICS că actualele structuri multilaterale globale nu mai sunt actuale și trebuie reformate – cu referire directă la Consiliul de Securitate ONU și Banca Mondială.