Avertisment dur pentru Republica Moldova. Livrările de arme nu sunt pe placul Moscovei

26 Aug. 2023, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Aug. 2023, 05:24 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia avertizează Republica Moldova să nu se implice prea mult în procesul de ”susținere” a Kievului. Astfel de acțiuni, mai consideră Moscova, pun în pericol securitatea în regiune.

Avertisment dur pentru Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat direct regimul de al Chișinău, să nu mai susțină Ucraina. În caz contrar, securitatea din regiune ar urma să fie pusă în pericol.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe nu, Maria Zaharova acuză regimul de la Chișinău că poate deveni complice la crimele de război.

”Aș dori să avertizez Chișinăul, oficial, să nu se implice prea mult în procesul de susținere a Ucrainei, deoarece acest lucru nu numai că va pune în pericol stabilitatea și securitatea în regiune, dar va face de fapt din Republica Moldova un complice la crimele de război ale regimului de la Kiev”, a declarat oficialul.

Zaharova a mai subliniat că, în pofida statutului de neutralitate consacrat în Constituția Republicii Moldova, Occidentul ”continuă să antreneze activ” țara în conflictul ucrainean.

”Am avertizat în repetate rânduri Chișinăul oficial despre consecințele dezastruoase ale unor astfel de pași. Toți politicienii moldoveni rezonabili cărora le pasă de viitorul statului lor trag literalmente un semnal de alarmă în această privință. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești continuă să tragă țara în abis, acolo unde se află deja Ucraina vecină”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Republica Moldova acuzată că ajută Ucraina

Oficialul de la Moscova a mai spus, de asemenea, că Rusia observă transformarea treptată a Republicii Moldova într-un ”apendice logistic al regimului de la Kiev”.

Imediat după începerea operațiunii militare speciale, Chișinăul a început livrări pe scară largă către Ucraina de diverse bunuri. Printre acestea, combustibil, medicamente sau alimente alimente.

Rusia consideră că problema livrărilor de arme către Ucraina, prin teritoriul Republicii Moldova nu pot decât să provoace îngrijorare.

Ministerul de Externe de la Moscova a mai anunțat că este la curent cu lucrările făcute de Republica Moldova. Este vorba despre reabilitarea unei magistrale feroviare dar și consolidarea pistei de la Aeroportul din Chișinău.

”Nu este o coincidență faptul că astăzi, sub supravegherea SUA și a UE, și pe cheltuiala lor, se lucrează activ la îmbunătățirea infrastructurii feroviare și rutiere critice a Moldovei. Cu o frecvență impresionantă, inspectorii americani evaluează fezabilitatea primirii aeronavelor de mare tonaj pe aeroportul din Chișinău”, a subliniat Zaharova.

Interzicerea libertății de exprimare. Avertisment dur pentru Republica Moldova

În plus, diplomatul a mai atras atenția asupra faptului că Republica Moldova este la egalitate cu Ucraina „în problema distrugerii libertății de exprimare”.

Rusia susține că autoritpățile locale duc o luptă împotriva opozanților politici ai regimului. Moldova a avut ideea de a crea un alt instrument de suprimare a disidenței în spațiul public.

”La 18 august, a intrat în vigoare legea privind Centrul de comunicare strategică și lupta împotriva dezinformării. În același timp, Chișinăul nu ascunde că activitatea noii structuri va avea ca scop contracararea „propagandei rusești”, a declarat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a anuțat că autoritățile moldovenești, încălcă flagrant toate obligațiile lor internaționale în domeniul asigurării libertății presei. Informațiile care ajung la oameni sunt filtrate, presa rusă fiind aproape interzisă.

”În același timp, activitățile presei pro-occidentale și ucrainene din Moldova, care manipulează liber opinia publică și impun narațiuni vădit antirusești fără nicio restricție, nu sunt restricționate în niciun fel și este puțin probabil să primească evaluări critice din partea centrului în curs de înființare”, a conchis diplomatul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău