„Bucuria” se încinge în cazul amenzii de 1,8 milioane de lei! Reacția companiei

18 Iun. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2024, 11:38 // Actual //  Lupu Eduard

În urma deciziei emise de Consiliul Concurenței, fabrica de bomboane „Bucuria” a fost sancționată cu o amendă de peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”, aparținând companiilor „Невский Кондитер” și „КРИСТИНА” din Federația Rusă. Decizia, adoptată pe 7 iunie 2024, a fost publicată ieri, 17 iunie.

„Bucuria” a reacționat ferm, susținând că nu este ușor să supraviețuiești în fața concurenței fără susținere din partea autorităților din Republica Moldova. Compania a subliniat că ambalajele produselor respective nu sunt identice cu cele ale concurenților ruși, având doar elemente figurative comune, cum ar fi petele caracteristice pielii vacilor și interjecția „MU”, folosite pe scară largă de mai mulți producători de bomboane din diferite țări.

Potrivit „Bucuria”, mărcile „MU” și „PARKUR” au fost înregistrate legal în Republica Moldova de către „Bucuria Dulce” SRL și ulterior transferate către SA „Bucuria”. În contrast, mărcile deținute de „Невский Кондитер” și „КРИСТИНА” au acoperire doar pe teritoriul Federației Ruse.

Compania a mai subliniat că producătorii locali din Republica Moldova se confruntă cu o concurență neloială din partea producătorilor externi din Rusia și Ucraina, care beneficiază de costuri mai mici pentru resursele energetice și materiile prime și nu sunt supuși taxelor vamale la importul produselor de cofetărie.

„Bucuria” a anunțat că va contesta decizia Consiliului Concurenței în instanță, exprimându-și speranța că hotărârea judecătorească va fi justificată, bine motivată și susținută cu argumente solide.

Consiliul Concurenței a constatat încălcarea prevederilor Legii concurenței de către „Bucuria” SA, menționând că ambalajele produselor „MU” și „PARKUR” au fost copiate ilegal de la concurenții din Federația Rusă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 16:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 16:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Liderul de anul trecut, Gazprom, cea mai mare companie de gaze din Rusia, nu doar că și-a pierdut poziția de frunte în 2024, dar nici măcar nu a reușit să intre în primele 100 de companii. Pentru prima dată în 25 de ani, Gazprom a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 629 de miliarde de ruble, în contrast cu profitul de 1,23 trilioane de ruble obținut cu un an înainte. Conform unui raport intern destinat conducerii companiei, se estimează că exporturile de gaze nu vor reveni la nivelurile anterioare în următorii zece ani, iar până în 2035, volumul exporturilor va fi în medie de doar 50-75 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ o treime din volumul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina.

Principala cauză a pierderilor Gazprom a fost scăderea drastică a producției de gaze și a livrărilor către Europa, cauzată de sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului asupra Ucrainei. În 2023, producția de gaze a companiei s-a redus la 404 miliarde de metri cubi, cel mai mic nivel din 1990. Exporturile au atins doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai scăzut nivel din 1985. Către Europa au fost livrate doar 28 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul nivelurilor de la sfârșitul anilor 1970. Cota Gazprom pe piața europeană s-a redus de trei ori, de la 45% la 15%.

În contextul scăderii livrărilor rusești, Azerbaidjanul își crește exporturile de gaze către Europa, înlocuind Rusia pe o piață unde aceasta a dominat timp de aproape jumătate de secol. Începând cu 1 august, gazele din câmpul Shah Deniz din Marea Caspică au început să fie livrate în Slovenia. Anterior, Azerbaidjanul a început să livreze gaze către Italia, Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Serbia. În plus, Azerbaidjanul exportă gaze în Georgia și Turcia. În 2024, doar Ungaria, Slovacia și Austria vor mai primi gaze rusești prin conducte.

Pe 13 septembrie, s-a anunțat că unul dintre ultimii clienți majori ai Gazprom din Uniunea Europeană, compania austriacă Wien Energy GmbH, va înceta complet achizițiile de gaze rusești începând cu 2025. Compania, care furnizează energie pentru peste 2 milioane de consumatori din Viena și împrejurimi, a încheiat contracte pentru livrări de gaze din Africa de Nord, Marea Nordului și pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (GNL), acoperind astfel 12% din necesarul Austriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău