„Bucuria” se încinge în cazul amenzii de 1,8 milioane de lei! Reacția companiei

18 Iun. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2024, 11:38 // Actual //  bani.md

În urma deciziei emise de Consiliul Concurenței, fabrica de bomboane „Bucuria” a fost sancționată cu o amendă de peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”, aparținând companiilor „Невский Кондитер” și „КРИСТИНА” din Federația Rusă. Decizia, adoptată pe 7 iunie 2024, a fost publicată ieri, 17 iunie.

„Bucuria” a reacționat ferm, susținând că nu este ușor să supraviețuiești în fața concurenței fără susținere din partea autorităților din Republica Moldova. Compania a subliniat că ambalajele produselor respective nu sunt identice cu cele ale concurenților ruși, având doar elemente figurative comune, cum ar fi petele caracteristice pielii vacilor și interjecția „MU”, folosite pe scară largă de mai mulți producători de bomboane din diferite țări.

Potrivit „Bucuria”, mărcile „MU” și „PARKUR” au fost înregistrate legal în Republica Moldova de către „Bucuria Dulce” SRL și ulterior transferate către SA „Bucuria”. În contrast, mărcile deținute de „Невский Кондитер” și „КРИСТИНА” au acoperire doar pe teritoriul Federației Ruse.

Compania a mai subliniat că producătorii locali din Republica Moldova se confruntă cu o concurență neloială din partea producătorilor externi din Rusia și Ucraina, care beneficiază de costuri mai mici pentru resursele energetice și materiile prime și nu sunt supuși taxelor vamale la importul produselor de cofetărie.

„Bucuria” a anunțat că va contesta decizia Consiliului Concurenței în instanță, exprimându-și speranța că hotărârea judecătorească va fi justificată, bine motivată și susținută cu argumente solide.

Consiliul Concurenței a constatat încălcarea prevederilor Legii concurenței de către „Bucuria” SA, menționând că ambalajele produselor „MU” și „PARKUR” au fost copiate ilegal de la concurenții din Federația Rusă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele în așteptarea unei noi oportunități: Uniunea Europeană se pregătește să majoreze semnificativ accizele la produsele din tutun și să extindă impozitarea și asupra țigărilor electronice și a produselor inovatoare cu nicotină, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Politico, citat de European Pravda.

Potrivit proiectului de reformă a directivei europene privind accizele, se propune:

O creștere de 258% a taxelor pentru tutunul de rulat manual, folosit frecvent de fumători pentru țigări artizanale.
O majorare de 139% pentru acciza aplicată țigărilor convenționale.
Extinderea taxării și asupra țigărilor electronice (vape-uri) și a pliculețelor cu nicotină, produse din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din UE.
Inițiativa vine ca răspuns la solicitările a 16 state membre, în frunte cu Țările de Jos, care au cerut Comisiei să armonizeze regimul fiscal pentru noile produse cu nicotină, invocând distorsiuni pe piața unică.

Documentul CE analizează trei scenarii de taxare, cel mai ambițios dintre ele urmând să genereze venituri suplimentare de 15,1 miliarde de euro anual la bugetele statelor membre.

Bruxelles-ul își fundamentează politica pe studii care arată că accizele mari la tutun au fost „cel mai eficient instrument” pentru reducerea consumului de nicotină în Europa. Totuși, diferențele mari de prețuri dintre statele UE și țările din vecinătate, cum este Republica Moldova, ar putea stimula contrabanda și piața neagră de produse din tutun.

Pe acest fond, traficul ilegal de țigări din afara granițelor UE, în special prin rute precum Moldova – România – Uniunea Europeană, riscă să se intensifice, oferind grupărilor de crimă organizată noi surse de venit.

Ultimele date ale arată că produsele provenite din Duty Free din Republica Moldova au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră din România, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO